Grupul italian Enel, prin Enel X, şi Intesa Sanpaolo, prin intermediul Banca 5, au finalizat achiziţia a 50% şi respectiv 20% din capitalul social Mooney Group de la Schumann Investments S.A., companie controlată de fondul internaţional privat de capital CVC Capital Partners Fund VI. În urma tranzacţiei, Enel X şi Banca 5 deţin fiecare o participaţie de 50% în Mooney Group. Mooney Group urmează să finalizeze achiziţia de la Enel X a întregii activităţi de servicii financiare a acesteia din urmă, creând astfel un fintech comun european.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Enel S.p.A., prin filiala sa deţinută în totalitate Enel X S.r.l., şi Intesa Sanpaolo S.p.A., prin filiala sa Banca 5 S.p.A., au finalizat achiziţia de la Schumann Investments, companie controlată de fondul internaţional de capital privat CVC Capital Partners Fund VI, a 70% din capitalul social al Mooney Group S.p.A., o companie fintech care operează în domeniul serviciilor bancare şi plăţilor de proximitate. Concret, după ce a obţinut autorizaţiile administrative necesare, Enel X a achiziţionat 50% din capitalul social al Mooney, în timp ce Banca 5, care anterior deţinea o participaţie de 30% din Mooney, şi-a majorat participarea la 50%, plasând Mooney sub controlul comun al ambelor părţi”, anunţă Enel.

Pe baza  valorii companiei, de 1,385 miliarde de euro reprezentand 100% din Mooney, Enel X a plătit o contraprestaţie totală de aproximativ 225 milioane euro (inclusiv ajustarea preţului) pentru partea de capital propriu şi aproximativ 125 milioane euro pentru achiziţionarea unei credit preexistent al Schumann Investments S.A. contra Mooney.

În acelaşi timp, Intesa Sanpaolo a plătit o contraprestaţie de aproximativ 89 de milioane de euro pentru partea de capital propriu (inclusiv ajustarea preţului).

Sub rezerva aprobării Consiliului de Administraţie al Mooney, care se va întruni pe 18 iulie 2022, toate activităţile legate de serviciile financiare Enel X în Italia, comercializate sub brandul Enel X Pay, vor fi vândute către Mooney. Mai exact, Enel X va vinde către Mooney, pentru o sumă de aproximativ 140 de milioane de euro, participaţiile sale egale cu 100% din capitalul social al Enel X Financial Services, CityPoste Payment, Paytipper şi Junia Insurance, creând astfel un fintech comun cu sediul în Europa.

Aceste tranzacţii se desfăşoară în conformitate cu Planul Strategic 2022-24 al Grupului Enel şi se încadrează în modelul Stewardship.

Enel X este o companie a Grupului Enel care oferă servicii dedicate accelerării inovaţiilor în ceea ce priveşte tranziţia energetică. Lider mondial în sectorul privind serviciile energetice avansate, Enel X gestionează servicii de echilibrare a reţelei prin managementul consumului de energie, cu o capacitate globală totală de circa 6,6 GW şi o putere instalată în capacităţi de stocare behind-the-meter de 59 MW.

Banca 5 este compania Grupului Intesa Sanpaolo specializată în open digital banking, axată pe dezvoltarea de produse şi servicii instant banking, oferite prin acorduri comerciale cu reţele de proximitate şi terţi, în special în sectorul fintech. Banca 5 dezvoltă servicii de încasare-plată, instrumente tranzacţionale şi produse bancare simple care pot fi distribuite atât clienţilor proprii ai Grupului, clienţilor partenerilor săi, cât şi tuturor consumatorilor. Banca 5 a fost înfiinţată în 2017 cu scopul de a dezvolta o „bancă de proximitate” care să susţină strategia de distribuţie a Intesa Sanpaolo, iar în ianuarie 2020 s-a alăturat Grupului Sisal pentru a crea Mooney.

Mooney este activ în sectorul serviciilor de plată şi, cu aproximativ 45.000 de magazine afiliate, este un operator italian cu o reţea extinsă de proximitate. În 2020, Mooney a înregistrat venituri de aproximativ 153 de milioane de euro şi un EBITDA de aproximativ 82 de milioane de euro. Veniturile nete au crescut cu aproximativ 17% CAGR în perioada 2019-2021, în timp ce EBITDA a crescut cu aproximativ 9% CAGR în acelaşi interval de timp. Compania are aproximativ 20 de milioane de clienţi şi procesează în fiecare an aproximativ 20% din toate facturile de energie electrică (echivalente cu aproximativ 18 milioane de facturi) emise de Grupul Enel. În plus, prin participaţia sa la MyCicero, Mooney administrează o platformă digitală care oferă pentru peste 2 milioane de clienţi servicii de mobilitate (parcare şi transport intermodal).

Enel, înfiinţată în urmă cu 60 de ani, este o companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate şi energie din surse regenerabile.

La nivel global, Enel este cea mai mare companie privată producătoare de energie regenerabilă, cel mai important operator de reţea  în funcţie de numărul de utilizatori finali şi cel mai mare operator de retail  în funcţie de baza de clienţi. Grupul este liderul mondial în  servicii de echilibrare a reţelei prin managementul consumului de energie (demand response) şi cea mai mare companie de utilităţi din Europa după EBITDA din activităţi curente.

Enel activează în peste 30 de ţări din lume, producând energie cu o capacitate totală de circa 90 GW. 

Enel distribuie electricitate printr-o reţea de peste 2,2 milioane de kilometri, pentru peste 75 de milioane de utilizatori finali. Grupul furnizează energie pentru aproximativ 70 de milioane de locuinţe şi firme. Divizia de energii regenerabile a Enel, Enel Green Power, are o capacitate totală de peste 54 GW şi un mix de producţie care include energie eoliană, solară, geotermală şi hidroelectrică, precum şi instalaţii de stocare a energiei regenerabile în Europa, America, Africa, Asia şi Oceania. Enel X Global Retail, divizia globală de afaceri a Enel dedicată serviciilor energetice avansate, are o capacitate totală de circa 6,6 GW în servicii de echilibrare a reţelei prin managementul consumului de energie şi a instalat 59 MW în capacităţi de stocare behind-the-meter .  La rândul ei, Enel X Way este noua divizie a Grupului, dedicată sectorului mobilităţii electrice, care gestionează global aproximativ 350.000 de puncte de încărcare, publice şi private,  a maşinilor electrice, atât în mod direct, cât şi prin acorduri de interoperabilitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.