Creşterea PIB-ului Statelor Unite a încetinit considerabil în primele trei luni ale anului, pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut şi inflaţia a pus stăpânire pe o economie care este aşteptată să decelereze şi mai mult în viitor, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Produsul intern brut, o măsură a tuturor bunurilor şi serviciilor produse, a crescut cu un ritm anualizat de 1,1% în primul trimestru, a raportat joi Departamentul de Comerţ.

Economiştii chestionaţi de Dow Jones se aşteptau la o creştere de 2%.

Ritmul lent de creştere a urmat avansului de 2,6% al PIB din trimestrul patru, în timp ce pe ansamblul anului trecut a consemnat o creştere de 2,1%.

De asemenea, raportul a mai arătat că indicele preţurilor pentru cheltuielile de consum personal, o măsură a inflaţiei pe care Rezerva Federală o urmăreşte îndeaproape, a crescut cu 4,2%, depăşind estimarea de 3,7%.

Cu excepţia alimentelor şi a energiei, indicele preţurilor de bază a crescut cu 4,9%, comparativ cu creşterea anterioară de 4,4%.

Acţiunile au crescut puternic în urma raportului, în timp ce randamentele trezoreriei au crescut.

”Oamenii încă cheltuie, chiar şi în ciuda preţurilor mai mari, chiar şi în ciuda inflaţiei mai mari şi a unei mari încetiniri pe care am avut-o din cauza stocurilor. În general, cred că este un raport relativ inflaţionist, chiar dacă PIB-ul este puţin mai slab. Toate acele semne că cererea este încă puternică şi preţurile sunt în continuare în creştere au fost foarte prezente astăzi”, a spus economistul Citigroup Veronica Clark.

La fel ca majoritatea celorlalţi analişti de pe Wall Street, Citi se aşteaptă ca economia să ajungă în cele din urmă la recesiune, deşi Clark a spus că momentul este incert.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.