Cel mai mic salariu brut din sectorul public ar urma să fie 1.750 lei chiar din ianuarie 2018, iar bugetarii să beneficieze ulterior, până în 2020 inclusiv, de o creştere medie salarială de circa 56%, incluzând creşterile deja promise în sectorul preuniversitar, sănătate şi cultură, conform proiectului legii salarizării bugetarilor prezentat de Profit.ro. Guvernul vrea însă ca salariul minim din sectorul public să fie peste salariul minim pe economie aplicat şi în sectorul privat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noul proiect este complet diferit de toate celelalte variante, inclusiv de cel elaborat în Guvernul Ponta.

Conform Profit.ro, între 1.750 de lei şi 4.000 de lei vor fi creşteri substanţiale, între 4.000 de lei şi 7.000 lei vor fi acordate creşteri doar pentru a putea menţine încadrarea în ierarhie, iar pentru salarii de peste 7.000 de lei vor fi creşteri foarte mici (de maximum 3%) sau deloc, conform datelor draftului Legii salarizării unitare în sistemul bugetar.

Vechiul proiect, redactat de Guvernul Cioloş, stabilea că salariile bugetarilor vor creşte în etape până în 2022, iar raportul dintre remuneraţia minimă şi cea maximă va fi de 1 la 13, cu sporuri în limita a 30%. Cel mai mic salariu era de 1.625 lei (nu de 1.750 de lei cât este pregătit acum), iar salariul cel mai mare era de 21.540 lei.

Pentru funcţiile alese, noţiunea de salariu de bază va fi înlocuită cu cea de indemnizaţie, iar nivelul acestei indemnizaţii va fi legat de evoluţia salariului mediu.

Cea mai mare indemnizaţie va fi cea a preşedintelui ţării, care va avea coeficient 6, coborând până la 1,1, coeficientul pentru funcţia de viceprimar de comună cu un număr de locuitori mai mic de 1.500.

Sporurile sunt prevăzute să nu depăşească 30% din fondul de salarii al fiecărui ordonator. Fiecare ordonator va decide cum sunt acordate sporurile, pe categorii de salariaţi şi pe nivel, astfel încât să nu depăşească pragul de 30%. Această limită va fi stabilită la fiecare ordonator în parte, indiferent de tip.

Fondul de premiere va fi stabilit la 5% din fondul de salarii şi va fi la dispoziţia ordonatorului principal, pentru toţi ordonatorii din subordine. Acesta va decide cum va fi distribuit acest fond între ordonatorii secundari şi terţiari. Pentru fiecare an vor fi stabilite de la început care sunt salariile aplicabile pentru fiecare funcţie în parte.

Problema principală o reprezintă salariul minim, pe care Guvernul vrea să îl fixeze la 1.750 de lei pentru sectorul public de anul viitor. La acest moment, salariul minim pe economie - aplicat atât în sectorul public, cât şi în cel privat - este de 1.450 de lei, din 1 februarie.

Prin ridicarea salariului minim la 1.450 de lei, costul total al angajatorului - salariul complet care include contribuţiile achitate de acesta pentru angajat - a crescut în acest an la 1.783 lei, de la 1.538 lei.

În programul de guvernare al PSD este indicat că salariul minim brut pe economie va creşte la cel puţin 1.750 de lei, dar în 2020. Pentru 2018, creşterea salariului minim brut pe economie este anunţată doar până la 1.550 de lei.

''Începând cu 2018, ca urmare a modificării bazei de calcul a salariului brut, 1.550 va fi echivalent cu 1.900 de lei, 1.650 va fi echivalent cu 2.025 de lei, iar 1.750 cu 2.150 de lei'', mai este însă indicat în programul Guvernului PSD.

Ministerul Muncii vrea însă să fixeze acest salariu minim la 1.750 de lei încă din 2018, dar pentru sectorul public, pentru a nu-i afecta financiar pe angajatorii din domeniul privat. Confederaţiile sindicale au atras atenţia ministerului că o astfel de măsură va fi discriminatorie, deoarece s-ar lucra ''cu dublu standard'', în condiţiile în care în sectorul privat sunt incadraţi cu salariul minim şi salariaţi cu studii superioare.

Proiectul final va indica dacă ministerul şi-a menţinut poziţia în urma acestor atenţionări.

viewscnt

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.