Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a ordonat vineri General Motors să producă rapid ventilatoare medicale pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, la câteva ore după ce a criticat dur, GM şi Ford Motor, pentru că nu se implică suficient de rapid, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul făcut de preşedinte a avut loc la câteva ore după ce GM a anunţat că va construi ventilatoare medicale în colaborare cu compania Ventec Life Systems, la o fabrică a constructorului auto din Indiana.

Un purtător de cuvânt al GM a spus că ordinul nu schimbă planurile pregătite deja de GM pentru producţia de ventilatoare.

GM şi Ford au anunţat separat săptămâna aceasta că lucrează cu alte companii pentru a ajuta la creşterea producţiei de ventilatoare medicale. Mulţi democraţi, inclusiv guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, i-au cerut lui Trump să invoce Legea privind Producţia de Apărare, care îi conferă preşedintelui puterea de a extinde producţia industrială de materiale sau produse de importanţă majoră pentru securitatea naţională şi alte domenii.

De asemenea, Trump a criticat GM pentru închiderea unei fabrici din Ohio, anul trecut. GM a vândut anul trecut fabrica de asamblare din Lordstown, Ohio, unui startup de camioane electrice.

”General Motors TREBUIE să-şi deschidă imediat uzina abandonată din Lordstown, Ohio, sau o altă fabrică şi să înceapă să facă VENTILATOARE, ACUM !!!!!! FORD, TREBUIE SĂ VĂ APUCAŢI DE VENTILATOARE ACUM !!!!!! ”, a scris Trump  pe Twitter.

„Au spus că ne vor oferi 40.000 de ventilatoare foarte necesare, ”foarte repede ”. Acum spun că vor fi doar 6000, la sfârşitul lunii aprilie, şi vor fi scumpe”, a scris Trump.

GM şi partenerul său Ventec Life Systems au confirmat, vineri, că cel mai mare producător auto din SUA va construi ventilatoare medicale la fabrica sa de piese Kokomo, Indiana, care vor începe să fie livrate de luna viitoare.

O sursă familiară cu planurile a declarat că GM va începe construirea prototipurilor în termen de două săptămâni şi va începe să expedieze un număr „semnificativ” de ventilatoare de la sfârşitul lunii aprilie, urmând ca ulterior să crească livrările.

Ford a anunţat că se mişcă cât se poate de rapid pentru a se pregăti de producţia ventilatoarelor.

"Ford elimină toate piedicile pentru a furniza rapid şi în siguranţă echipamentele necesare pentru pacienţi şi lucrătorii din domeniul sănătăţii", a anunţat compania într-un comunicat.

„Avem echipe care lucrează în totalitate cu GE Healthcare  pentru a stimula producţia unor ventilatoare simplificate.”

„Ford discută în mod activ cu autorităţile, pentru îndrumări cu privire la aprobările, domeniul de aplicare şi distribuţia unei serii de produse, inclusiv  de ventilatoare”, a adăugat Ford.

Un articol al New York Times a sugerat că administraţia de la Casa Albă a evitat să anunţe un acord major între GM şi Ventec pentru producţia de ventilatoare deoarece preţul de referinţă este prea mare. Aceasta fapt a atras critici dure din partea democraţilor.

Şi alţi producători auto au anunţat că lucrează la ventilatoare. Vineri, Toyota Motor Corp) a anunţat că ”finalizează acorduri pentru a începe colaborarea cu cel puţin două companii care produc ventilatoare pentru a ajuta la creşterea capacităţii lor de producţie.”

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.