NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar, dezvoltator şi administrator de centre comerciale din Europa Centrală şi de Est (ECE), raportat la valoarea de piaţă a portofoliului, a înregistrat în anul fiscal 2022 un venit operaţional net record, de 405 milioane euro, cu 17% mai mult decât în 2021.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”NEPI Rockcastle (NRP.AS) (JSE.NRP), cel mai mare proprietar, dezvoltator şi administrator de centre comerciale din Europa Centrală şi de Est (ECE), raportat la valoarea de piaţă a portofoliului, a înregistrat în anul fiscal 2022 un venit operaţional net record, de 405 milioane euro, cu 17% mai mult decât în 2021. Rezultatul este determinat de creşterea semnificativă a cifrei de afaceri a chiriaşilor şi a nivelului chiriei de bază. Această performanţă vine într-un context economic dificil, marcat de inflaţia ridicată, creşterea ratelor dobânzilor şi de criza energetică declanşată de războiul din Ucraina”, arată compania.

Profitul distribuibil per acţiune (DEPS) pentru a doua jumătate (S2) din 2022 a fost de 29,32 eurocenţi. Acesta, combinat cu DEPS intermediar de 22,83 eurocenţi, produce un DEPS anual de 52,15 eurocenţi, cu 51,5% mai mare decât în 2021 (34,42 eurocenţi).

Venitul nete provenit din chirii şi venitul aferent au crescut cu 17% faţă de 2021, ajungând la aproximativ 405 milioane de euro (excluzând cota din asocierea de tip joint venture prezentată separat în situaţiile financiare pentru primele opt luni).

Venitul brut din chirii a crescut cu 14,3%, de la 369 de milioane de euro în 2021 la 422 de milioane de euro în 2022, ca urmare a majorării chiriilor, a creşterii gradului de ocupare şi a vânzărilor semnificativ mai mari ale chiriaşilor.

În 2022, majorarea chiriei medii a fost de 8,7%, susţinută de proiectele de gestionare a proprietăţilor (redimensionare, fuzionarea unităţilor etc.). Majorarea chiriei de bază la reînnoiri contractuale şi relocări, în baza indicelui LFL, a fost de 5,7%.

Cifra de afaceri a chiriaşilor a crescut cu 31,4% (excluzând hipermarketurile) în comparaţie cu 2021, fiind cu 11,7% mai mare decât în anul de referinţă 2019, în baza indicelui LFL.

În 2022, în centrele comerciale NEPI Rockcastle au fost înregistrate peste 295 de milioane de vizite, în creştere cu 20,8% faţă de 2021. În baza indicelui LFL, numărul de vizitatori a crescut cu 19,5% faţă de 2021 şi a fost mai mic cu 11,8%, faţă de 2019.

Creşterea mai mare a cifrei de afaceri faţă de cea a numărului de vizitatori reflectă o creştere a dimensiunii coşului mediu cu 27%, faţă de 2019.

Valoarea portofoliului de proprietăţi al grupului, la 31 decembrie 2022, era de 6,6 miliarde de euro, faţă de 5,8 miliarde de euro, la finalul lui 2021. Această creştere se datorează achiziţiilor efectuate în cursul anului, a investiţiilor în dezvoltări, cheltuielilor de capital, precum şi majorării valorii proprietăţilor cu 142 de milioane de euro, în 2022.

Lichiditatea companiei, la 31 decembrie 2022, era de 671 milioane de euro, incluzând 251 de milioane de euro în numerar şi 420 de milioane de euro în facilităţi de credit angajate neutilizate.

"Puterea de adaptare a consumatorilor din Europa Centrală şi de Est şi disponibilitatea lor de a cheltui, post-pandemie, în medie, sume mai mari per vizită la mall, au susţinut performanţa centrelor comerciale ale NEPI Rockcastle. Pe acest fond, veniturile operaţionale înregistrate anul trecut au crescut. Businessul nostru şi-a revenit complet după doi ani de pandemie, ceea ce demonstrează rezistenţa retailului fizic din zona ECE. În ciuda perspectivelor economice incerte, pe parcursul acestui an, nu anticipăm încetinirea ritmului de creştere al NEPI Rockcastle. Investiţiile majore pe care le-am derulat în 2022, în special în centrele comerciale Forum Gdańsk şi Copernicus Shopping Centre, proprietăţi performante şi dominante pe piaţa poloneză, vor contribui în mod semnificativ la creşterea veniturilor operaţionale, în lunile următoare. Cererea chiriaşilor pentru spaţiile comerciale ale NEPI Rockcastle este mare. Numeroşi retaileri internaţionali au intrat pe noi pieţe sau şi-au extins prezenţa în zona ECE, prin deschiderea de magazine în centrele comerciale deţinute de NEPI Rockcastle. Contractele noastre de închiriere au inclusă protecţia împotriva inflaţiei prin indexare, iar cheltuielile de exploatare a proprietăţilor sunt foarte bine controlate, în special în ceea ce priveşte energia, unde producţia noastră de energie solară regenerabilă va avea un impact pozitiv. De asemenea, avem o poziţie solidă din punct de vedere al lichidităţii, cu un nivel sigur al gradului de îndatorare. Raportul împrumut-valoare (LTV) al NEPI Rockcastle este de 35,7%, după investiţiile semnificative realizate în 2022. Performanţa operaţională excelentă s-a tradus prin majorarea valorii portofoliului de proprietăţi al grupului, care a compensat creşterea randamentelor. Aşadar, ne păstrăm optimismul în ceea ce priveşte perspectivele businessului, în 2023", a declarat Rüdiger Dany, CEO al NEPI Rockcastle.

NEPI Rockcastle (NRP.AS) (JSE.NRP) este cel mai mare proprietar, dezvoltator şi administrator de centre comerciale cotat la bursă din Europa Centrală şi de Est, deţinând un portofoliu de retail de peste 2.000.000 mp în nouă ţări din Europa Centrală şi de Est: România, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Republica Cehă, Serbia şi Lituania. Creşterea sa este susţinută de un program de dezvoltare de 665 de milioane de euro, însoţit de achiziţii, cele mai recente fiind Forum Gdansk Shopping Centre (Gdansk) şi Copernicus Shopping Centre (Torun), ambele localizate în Polonia. NEPI Rockcastle are peste 50 de centre comerciale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.