Depozitele la băncile comerciale din SUA au scăzut la sfârşitul lunii aprilie la cel mai redus nivel din aproape doi ani, arată datele publicate de Rezerva Federală, în timp ce creditele totale oferite de bănci au crescut, conducând la un nivel record al portofoliilor de credite şi contracte de leasing, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Depozitele, calculate pe o bază neajustată în funcţie de sezon, au scăzut în săptămâna încheiată pe 26 aprilie la aproximativ 17.100 miliarde de dolari, fiind mai mici cu aproximativ 120 de miliarde de dolari faţă de săptămâna anterioară.

Acesta este cel mai redus nivel atins din iunie 2021, depozitele fiind mai mici cu peste 500 de miliarde de dolari faţă de săptămâna anterioară prăbuşirii Silicon Valley Bank (SVB) în martie.

După ieşiri record de depozite imediat după falimentul SVB şi al băncii mai mici Signature, la câteva zile unul de celălalt, depozitele s-au stabilizat la începutul lunii aprilie.

Retragerile s-au reluat în a doua jumătate a lunii aprilie, o perioadă care are de obicei ieşiri mari din conturi, pe măsură ce sezonul anual de declarare a impozitelor se apropie de sfârşit.

Pe o bază ajustată sezonier, care ia în considerare acest model, depozitele s-au schimbat puţin de la sfârşitul lunii martie.

La băncile mari din SUA, depozitele au scăzut la 10.540 miliarde de dolari de la 10.610 miliarde de dolari cu o săptămână mai devreme, pe o bază neajustată în funcţie de sezon.

Depozitele la băncile mici au totalizat 5.320 miliarde de dolari, comparativ cu 5.340 miliarde de dolari.

Între timp, creditele totale ale sistemului bancar nu a arătat încă contracţia pe care mulţi economişti şi factori de decizie politică o anticipează să se dezvolte după recentele tulburări ale sistemului bancar şi creşterile agresive ale ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală în ultimul an.

Autorităţile de reglementare au confiscat o a treia bancă - First Republic – săptămâna trecută, iar JPMorgan Chase & Co, cea mai mare bancă din SUA, a preluat controlul asupra acesteia.

Creditele totale ale sistemului bancar au crescut pentru a doua săptămână, la 17.370 miliarde de dolari, conduse de o creştere a împrumuturilor şi a contractelor de leasing la un nivel record de 12.110 miliarde de dolari, pe o bază neajustată în funcţie de sezon, de la 12.070 miliarde de dolari în săptămâna precedentă.

Cu toate acestea, creşterea creditelor s-a aplatizat în ultimele luni: rata anuală de creştere a scăzut de la un ritm de două cifre la sfârşitul anului trecut la aproximativ 9% la sfârşitul lunii aprilie, sugerând că condiţiile mai stricte încep să tempereze creditarea bancară.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.