Confederaţia Patronală Concordia cere tuturor „actorilor politici”, în special partidelor parlamentare, să numească urgent un guvern stabil, cu „o majoritate clar asumată”, având în vedere că viitorul Executiv va avea „negocieri dificile” cu Comisia Europeană şi cu agenţiile de rating pentru a restabili încrederea în România. Concordia afirmă că orice decizie economică trebuie agreată cu mediul de afaceri reprezentativ. „Companiile au nevoie să înţeleagă ce costuri vor avea în viitorul apropiat pentru a nu bloca şi amâna investiţii esenţiale pentru dezvoltarea economică a ţării”, arată confederaţia. Potrivit Concordia, priorităţile ar fi, printre altele, menţinerea cotei unice şi evitarea introducerii de noi taxe fără evaluarea impactului economic, eliminarea cheltuielilor nejustificate şi reducerea evaziunii fiscale printr-o colectare eficientă, debirocratizarea şi investiţii.
„Concordia solicită tuturor actorilor politici, în special partidelor parlamentare, să dea dovadă de „responsabilitate„ faţă de economia românească şi să urmărească numirea cât mai rapidă a unui guvern stabil, cu o majoritate clar asumată. Viitorul guvern are de purtat negocieri dificile cu Comisia Europeană şi cu agenţiile de rating pentru a restabili încrederea în ţara noastră”, menţionează Confederaţia Patronală Concordia.
Sursa citată reaminteşte că România se confruntă cu provocări economice majore, ce necesită „acţiune imediată şi coerentă”, şi arată că orice decizie economică trebuie „agreată cu mediul de afaceri reprezentativ”.
„Alegerile recente ne-au arătat că este nevoie mai mult ca oricând de un dialog permanent al autorităţilor cu societatea şi mediul economic. Avem nevoie de transparenţă şi comunicare continue, eficiente şi reale. Amânarea unor decizii clare şi oneste, atât în ceea ce priveşte cheltuielile, cât şi în privinţa politicii fiscale, nu va face decât să crească nivelul de impredictibilitate. Companiile au nevoie să înţeleagă ce costuri vor avea în viitorul apropiat pentru a nu bloca şi amâna investiţii esenţiale pentru dezvoltarea economică a ţării”, arată Concordia.
În acest context, Confederaţia Patronală solicită noii conduceri a ţării să se concentreze pe următoarele priorităţi:
Predictibilitate fiscală – Menţinerea cotei unice şi evitarea introducerii de noi taxe fără o evaluare temeinică a impactului economic.
Reechilibrarea fiscal-bugetară – Prin măsuri cugetate care să nu frâneze economia, incluzând un plan pentru eliminarea cheltuielilor nejustificate, respectarea guvernanţei corporative în companiile de stat, reducerea evaziunii fiscale printr-o colectare eficientă.
Debirocratizare – Accelerarea digitalizării instituţiilor publice, simplificarea procedurilor administrative şi eficientizarea mecanismelor de accesare a fondurilor europene.
Investiţii – Operaţionalizarea reformelor din PNRR şi deblocarea fondurilor europene pentru stimularea creşterii economice.
Confederaţia Patronală Concordia, ce reuneşte 20 sectoare ale economiei româneşti şi firme cu peste 450.000 de angajaţi. reafirmă disponibilitatea de a rămâne un partener de dialog angajat pentru noua preşedinţie şi pentru viitoarea guvernare.
„Mediul de afaceri trebuie să fie consultat pe problemele economice care afectează direct competitivitatea şi dezvoltarea durabilă a României şi a mediului privat. Subliniem că implementarea rapidă a măsurilor de reformă economică este esenţială pentru a asigura stabilitatea şi predictibilitatea de care economia României are nevoie pentru a continua să se dezvolte”, mai arată Concordia.
Confederaţia Patronală a salutat eforturile românilor de a rămâne pe drumul european şi atlantic, preşedintele Concordia, Dan Şucu, salutând „aplecarea” lui Nicuşor Dan asupra temelor economice şi „promisiunea că nu va încuraja creşterea taxelor, ci cheltuirea responsabilă a banului public, combaterea evaziunii fiscale, reducerea birocraţiei şi reformă administrativă”.
„Noul preşedinte al României are în Concordia un partener solid, alături de care va putea lucra pentru îndeplinirea acestor obiective”, afirmă Dan Şucu.
„Luna de miere se va încheia rapid”
Radu Burnete, director executiv Concordia, spune că „după acest moment de respiro”, nu trebuie să mai existe „tot felul de scuze” pentru care nu se pot face „reformele care să aducă banii” din PNRR.
„Pensii speciale, companii de stat, combaterea evaziunii, toate trebuie făcute şi partidele care au guvernat în ultimii ani au responsabilitatea să închidă chiar din Parlament toate aceste dosare. Cine refuză, ne condamnă la criză economică”, precizează Burnete.
Potrivit directorului executiv al Concordia, în ultimii ani s-a construit un „monstru administrativ” care împiedică absorbţia fondurilor europene din politica de coeziune.
„Din banii alocaţi între 2021 şi 2027, noi am absorbit sub 10%. Suntem în 2025! Suntem la sub 10% din vina noastră. Cine refuză să demanteleze acest haos birocratic (calm, cu pixul nu cu drujba), ne condamnă la criză economică. Avem nevoie de aceşti bani ca de aer”, consideră Burnete.
În acelaşi timp, spune Radu Burnete, economia privată „nu mai poate suporta continuarea dezmăţului”, adică evaziunea fiscală, iar cheltuielile publice trebuie reduse.
„Anul trecut, dacă adunăm cât a colectat din taxe şi impozite (33% din PIB) şi cât s-a împrumutat (9.3% din PIB) statul a cheltuit peste 40% din PIB. Prea mult pentru cum arată economia privată a României şi cu certitudine prea mult la câtă risipă este în cheltuirea acestor bani” (...). Reechilibrarea bugetară trebuie făcută fără o creştere semnificativă a fiscalităţii şi dacă este necesară trebuie să fie limitată în timp şi în impact. Trebuie să renunţăm şi la toate impozitele stupide care ne frânează aiurea economia – impozitarea excesivă a muncii part-time, IMCA şi tot felul de alte impozite excepţionale şi speciale. Avem nevoie de taxare clară, simplă, echitabilă”, explică Burnete.
Directorul executiv al Concordia mai spune că pieţele, investitorii, Comisia Europeană, agenţiile de rating vor da României „un moment de respiro”, „mai ales dacă Nicuşor Dan va putea numi un premier care inspiră încredere”.
„Dacă nu facem ce am enumerat şi dacă nu facem repede, luna de miere se va încheia rapid. Cetăţenii şi-au făcut ieri (n. red. duminică) datoria, dar partidele importante au ele o responsabilitate acum: să nu fugă şi să pună osul să facă tot ce-au amânat de atâta amar de vreme”, mai afirmă Radu Burnete.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.