Cele aproximativ 200 de companii din subordinea Guvernului au distribuit pentru anul trecut angajatilor 195,4 milioane de lei ca participare la profit, conform datelor analizate de Profit.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele mai mari sume au fost acordate de companiile din sectorul energetic, unde şi rezultatele sunt semnificative, dar şi de societăţi precum Romsilva sau Registrul Auto Român (RAR). Cheltuiala salarială pe angajat a fost la aceste companii în medie de aproape 8.200 de lei pe lună anul trecut.

 Companiile de stat acordă salariaţilor sume reprezentând participare la profit în limita a 10% din profitul net, dar nu mai mult de un salariu de bază mediu lunar realizat la nivelul operatorului economic în exerciţiul financiar de referinţă.

Pentru anul 2022, cele mai mari sume au fost distribuite salariaţilor de Romgaz - 38,1 milioane lei, Romsilva - 34,5 milioane lei, Nuclearelectrica - 27 milioane lei şi Hidroelectrica - 20,4 milioane lei. comform Profit.ro.

Dintre companiile controlate de către Guvern, 34 au acordat angajaţilor sume reprezentând participare la profit. Totodată, aceste 201 companii au plătit la bugetul statului impozit pe profit de 2,79 miliarde lei, în timp ce dividendele cuvenite bugetului de stat se ridică la 6,1 miliarde lei, iar cele care revin altor acţionari la 1,66 miliarde de lei. Cele 201 companii au avut 163.258 de angajaţi anul trecut, cheltuielile de natură salarială pentru aceştia fiind de 16 miliarde de lei, rezultând o medie anuală de 97.963 lei de angajat/an şi de 8.164 lei/angajat/lună.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.