Producătorul de energie Nuclearelectrica a anunţat marţi semnarea Memorandumului de Înţelegere (MoU) între RoPower Nuclear SA, compania de proiect recent înfiinţată pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR), şi Donalam SRL, parte a AFV Beltrame Group, lider european în producţia de oţel, la pavilionul IAEA Atoms for Climate din cadrul COP 27.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nuclearelectrica, singurul producător nuclear din România şi un contributor strategic la securitatea energetică şi la decarbonizarea României, anunţă semnarea Memorandumului de Înţelegere (MoU) între RoPower Nuclear SA, compania de proiect recent înfiinţată pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR), şi Donalam SRL, parte a AFV Beltrame Group, lider european în producţia de oţel, la pavilionul IAEA Atoms for Climate din cadrul COP 27. Obiectivul Memorandumului de Înţelegere este de a explora oportunităţile de cooperare şi de investiţii în sprijinul dezvoltării primului proiect SMR din România, care ar putea avea un mare impact şi în realizarea producţiei de oţel verde în România”, anunţă Nuclearelectrica.

Cu acelaşi prilej, cele două companii s-au alăturat United Nations 24/7 Carbon Free Energy Compact, angajându-se să respecte principiile 24/7 ale ONU în sprijinul obiectivului ONU de a accelera sistemul de electricitate, de a atenua schimbările climatice şi de a asigura accesul la energie curată, la preţuri accesibile.

Prin aderarea la UN 24/7 Carbon-free Energy Compact, Nuclearelectrica şi AFV Beltrame devin membri ai unei comunităţi globale de organizaţii care colaborează pentru a dezvolta soluţii care să permită accesul la energie fără carbon 24/7.

Anunţul vine într-un moment important în contextul în care înalţi responsabili politici guvernamentali din întreaga lume se întâlnesc la COP27 pentru a discuta despre urgenţa accelerării tranziţiei către o energie curată, arată compania.

Raportul recent publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite privind diferenţa de emisii în 2022 arată că politicile actuale nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris. Energia nucleară este necesară pentru a asigura o scădere eficientă şi durabilă a emisiilor. În acest context, exemplul României privind planurile de realizare a primei oţelării verzi cu sprijinul energiei curate produse de SMR şi panouri fotovoltaice poate încuraja şi mai mulţi paşi şi colaborări similare în cadrul industriei.

"Nuclearelectrica se angajează să implementeze primul proiect de reactor modular de mici dimensiuni din Europa, alături de proiectul retehnologizarii Unităţii 1 si proiectul Unitatilor 3 şi 4 de la Cernavoda, la cele mai înalte standarde de securitate nucleară şi sustenabilitate a mediului. Extinderea capacităţii nucleare urmăreşte să sprijine securitatea energetică a României şi a regiunii, independenţa energetică şi atingerea obiectivelor de decarbonare. În acest context, suntem bucuroşi să anunţăm un nou pas în demersul nostru, un potenţial nou partener în RoPower, Donalam SRL, parte a grupului AFV Beltrame, unul dintre cei mai importanţi producători de oţel din Europa. AFV Beltrame Group împărtăşeşte acelaşi angajament pentru sustenabilitate ca şi noi şi înţelege rolul energiei nucleare produse de SMR în atingerea obiectivelor internaţionale privind schimbările climatice, asigurând în acelaşi timp securitatea energetică cu o sursă de energie curată, stabilă, accesibilă şi rezilienta. Suntem mândri să facem acest anunţ în timpul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27) pentru a promova importanţa parteneriatelor industriale durabile cu impact benefic major asupra reducerii amprentei de carbon. Suntem încrezători că exemplul nostru prezintă modalităţi de a avansa obiectivele Acordului de la Paris, inspiră alte acţiuni ale industriei, încurajează politicile de mediu la nivel mondial şi european si şi sprijinul financiar atat guvernamental, cât şi privat, în domeniul industrial pentru companiile cu strategii economice şi de mediu solide, derivate dintr-o abordare durabilă. Mai mult, deoarece viziunea noastră de a crea un viitor sustenabil pentru generaţiile viitoare este pe deplin aliniată cu principiile United Nations 24/7 Carbon Free Energy Compact, suntem mândri să ne alăturăm Coaliţiei şi să susţinem în continuare decarbonarea sistemului de energie electrică din România prin implementarea tehnologiilor de energie nucleară fără emisii de carbon, atât la scară mică, cât şi la scară mare", spune Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica SA şi preşedinte al Consiliului de Administraţie RoPower Nuclear SA.

În România, SMR-urile vor fi implementate în complementaritate atât cu reactoarele de mare capacitate, cât şi cu sursele regenerabile, proiectul SMR din România prevăzând, de asemenea, adăugarea unei capacităţi de producţie solară în cadrul aceluiaşi complex energetic. Soluţia comună nucleară şi regenerabilă ar reprezenta nu numai o capacitate de producţie optimă, cu posibilitatea de a varia producţia, ci şi o viziune a surselor de generare pentru reţeaua electrică a viitorului.

"Suntem pe deplin dedicaţi îndeplinirii viziunii noastre pentru o afacere sustenabilă şi transformării în realitate a planurilor noastre ambiţioase de investiţii pentru operaţiunile noastre din România - centralele de la Călăraşi şi Târgovişte, sustenabilitatea fiind o prioritate la nivel de Grup. Securitatea energetică a devenit în ultima vreme un subiect de mare relevanţă. Planul nostru de a construi, în viitorul apropiat, parcul fotovoltaic de la Târgovişte, precum şi parteneriatul cu RoPower, sunt două dintre soluţiile pentru a ne asigura accesul la energie sustenabilă şi la preţuri accesibile pe termen lung", afirmă Carlo Beltrame, CEO Romania&France şi Business Development Manager, AFV Beltrame Group.

RoPower se angajează ferm să dezvolte o centrală electrică de ultimă generaţie, cu un angajament puternic privind siguranţa nucleară şi durabilitatea mediului, care va fi realizată atât prin înlocuirea unei foste instalaţii pe bază de cărbune cu o producţie de energie curată, cât şi prin parteneriate cu companii care au trecut sau intenţionează să treacă la producţii durabile pentru a-şi reduce semnificativ amprenta de carbon.

Compania Naţională "Nuclearelectrica" este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari, 17,50%, după listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti în 2013.

Sucursala CNE Cernavoda operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi din cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi este în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziţionarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susţine proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară în producţia totală de energie şi cu 33% în producţia totală de energie fără CO2 din România.

În martie 2019, Nuclearelectrica şi NuScale au semnat un memorandum de înţelegere (MOU) în vederea evaluării, dezvoltării, autorizării şi construcţiei unui reactor modular de mici dimensiuni (SMR) în România.

La 9 octombrie 2020, România a semnat cu Statele Unite ale Americii un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul energiei nucleare, care a fost ratificat şi de Parlamentul României, conform Legii nr. 199/2021, având o largă susţinere şi fiind adoptat cu majoritate de voturi. 

Mai mult, în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, printr-un Memorandum de Înţelegere (MOU) cu Ministerul Energiei din România, interesul de a finanţa proiecte majore de investiţii în energie în România, inclusiv în domeniul nuclear, însumând o valoare totală de 7 miliarde de dolari.

Pe 4 noiembrie 2021, la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), NuScale şi Nuclearelectrica au semnat un Acord de colaborare în echipă pentru a avansa implementarea primului reactor modular mic din Europa, în prezenţa ministrului român al Energiei, domnul Virgil Popescu. Importanţa parteneriatului strategic dintre SUA şi România şi rolul SMR-urilor a fost evidenţiată în discursurile lor la COP26 de către secretarul american al Energiei, Jennifer M. Granholm, de către secretarul american al Departamentului Energiei, trimisul prezidenţial special pentru climă, John Kerry, şi de către Klaus Iohannis, preşedintele României, precum şi de către preşedintele SUA, Joe Biden.   

La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit 1,2 milioane de dolari de la USTDA pentru identificarea şi evaluarea potenţialelor amplasamente pentru reactoarele modulare mici. În mai 2022, după finalizarea studiului, au fost identificate mai multe potenţiale amplasamente adecvate.  Amplasamentul fostei centrale termice de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, România, a fost selectat ca amplasament candidat pentru studii şi dezvoltări aprofundate suplimentare. 

La 24 mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale si Nova Power & Gas (proprietarul amplasamentului) au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) pentru a analiza dezvoltarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.

În iunie 2022, preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat alocarea unui grant în valoare de 14 milioane de dolari pentru următoarea etapă de dezvoltare a reactoarelor modulare mici NuScale în România - studiul preliminar de inginerie şi proiectare  (FEED) pentru proiectul SMR din România. Studiul FEED constă într-o serie de activităţi şi studii de inginerie şi proiectare, analize tehnice ale amplasamentului, precum şi activităţi de licenţiere şi autorizare care se vor desfăşura pe amplasamentul fostei centrale de la Doiceşti, în conformitate cu toate standardele internaţionale şi naţionale.  Mai mult, în cadrul studiului FEED, vor fi aplicate recomandările AIEA, în urma misiunii AIEA Site and External Events Design (SEED), desfăşurată în august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica.

În septembrie 2022, Nuclearelectrica SA şi Nova Power & Gas SRL au lansat RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, pe amplasamentul fostei centrale pe cărbune din Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.

În octombrie 2022, Agenţia SUA pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) a acordat un grant în valoare de 14 milioane de dolari către RoPower Nuclear SA (RoPower), compania de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni recent înfiinţata de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas. Grant-ul va fi utilizat pentru studiul de inginerie şi proiectare front-end (FEED) pentru a avansa proiectul de dezvoltare a primei centrale nucleare SMR din România.

Fondat în 1896, AFV Beltrame Group este astăzi unul dintre cei mai mari producători de bare de oţel şi oţeluri speciale din Europa. Grupul are 7 fabrici în Italia, Franţa, Elveţia şi România, cu un total de peste 2.500 de angajaţi, peste 2 milioane de tone de oţel vândute anual şi activităţi comerciale în peste 40 de ţări.

Filiala din România a grupului AFV Beltrame, Donalam SRL, are două unităţi de producţie: cea din Călăraşi, cu peste 15 ani de activitate în producţia de bare de oţel laminate la cald şi, începând cu februarie 2022, fabrica din Târgovişte - unde, în iunie 2022, a fost repornită producţia de oţel beton. Compania are în plan investiţii semnificative în viitorul imediat, pe lângă modernizarea şi upgradarea structurilor existente, având în vedere că intenţionează să construiască o nouă unitate de producţie, singura de acest gen din lume.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.