Comisia judiciară a Camerei Reprezentanţilor a aprobat un raport care acuză marile companii de tehnologie că zdrobesc sau preiau firmele mici, potrivit unui comunicat publicat joi de reprezentantul David Cicilline, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Odată cu aprobarea în timpul unei audieri maraton, raportul de peste 400 de pagini va deveni un raport oficial al comisiei şi planul cadru pentru o lege pentre restrângerea puterii de piaţă a celor precum Google Alphabet, Apple, Amazon.com şi Facebook.

Raportul a fost aprobat printr-un vot de 24-17.  Companiile au negat orice acţiune greşită.

Raportul, publicat pentru prima dată în octombrie, - reprezentând prima astfel de revizuire a industriei tehnologice efectuată de Congres - sugerează modificări ample la legea antitrust şi descrie zeci de cazuri în care se afirmă că aceste companii s-au folosit abuziv de putere.

"Amazon, Apple, Google şi Facebook deţin fiecare putere de monopol asupra unor sectoare semnificative ale economiei noastre. Acest monopol trebuie să se încheie", a spus Cicilline într-un comunicat.

"Aştept cu nerăbdare elaborarea legislaţiei care să răspundă preocupărilor semnificative pe care le-am ridicat".

Primul proiect de lege a fost deja introdus. Un grup bipartisan de parlamentari americani, condus de Cicilline şi senatorul Amy Klobuchar, a introdus un proiect de lege în martie, pentru a facilita organizaţiilor de ştiri să negocieze colectiv cu platforme precum Google şi Facebook.

Tot în Senat, Klobuchar a depus în februarie un proiect de lege mai larg, pentru a consolida capacitatea autorităţilor antitrust de a opri fuziunile, coborând pragul pentru oprirea tranzacţiilor şi acordându-le mai mulţi bani pentru lupte legale.

Raportul Cicilline, ale cărui origini sunt bipartizane, conţine un set de schimbări potenţiale ale legii antitrust.

Republicanii au criticat companiile Big Tech pentru că ar fi cenzurat discursul conservator, dând ca exemple blocarea unor conturi pe Facebook sau Twitter sau interzicerea accesului fostului preşedinte Donald Trump la platforme.

În pofida nemulţumirii lor, majoritatea republicanilor nu au susţinut modificările propuse de raport în legea antitrust, ci au discutat în schimb eliminarea protecţiilor legale pentru companiile de media socială, care le sunt acordate în temeiul secţiunii 230 din Legea privind decenţa în comunicaţii.

Legea conferă companiilor imunitate faţă de conţinutul postat pe site-urile lor de către utilizatori.

Legislaţia sugerată în raport variază de la măsuri agresive, cum ar fi interzicerea potenţială unor companiilor precum Amazon.com de a opera pe pieţele în care şi concurează şi la cele mai puţin controversate, cum ar fi creşterea bugetelor agenţiilor care aplică legea antitrust - Divizia antitrust a Departamentului de Justiţie şi Comisia Federală pentru Comerţ.

Raportul cere, de asemenea, Congresului să permită autorităţilor antitrust mai multă libertate în oprirea companiilor de a cumpăra firme rivale, lucru care este acum dificil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.