Comisia Europeană a deschis joi, 1 iunie, o procedură oficială de investigare a monopolului controlat de stat Transgaz, compania fiind suspectată că a împiedicat exportul de gaze naturale din România către alte state membre ale Uniunii Europene prin Ungaria, a anunţat vineri executivul european. Decizia vine la un an după inspecţiile desfăşurate la companiile Transgaz, Romgaz şi OMV Petrom de către inspectori de concurenţă ai Comisiei Europene. Transgaz spune că va lua toate măsurile pentru clarificarea situaţiei şi va asigura informaţiile şi documentele de care Comisia Europeană va avea nevoie în cadrul investigaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Transgaz: Compania va furniza toate datele cerute de Comisia Europeană, investigaţia nu afectează operaţiunile sale

Compania de stat Transgaz a reacţionat vineri la anunţul Comisiei Europene, care a deschis o procedură oficială de investigare a societăţii pentru suspiciuni de împiedicare a exportului de gaze către Ungaria, precizând că va lua toate măsurile necesare pentru clarificarea situaţiei şi va asigura informaţiile şi documentele de care Comisia Europeană va avea nevoie în cadrul investigaţiei.

"SNTGN Transgaz SA doreşte să informeze pe toţi cei interesaţi asupra faptului că, în continuare, compania va întreprinde cu celeritate toate diligenţele necesare pentru clarificări şi pentru mobilizarea eficace a resurselor şi asigurarea datelor, informaţiilor, şi documentelor de care Comisia Europeană va avea nevoie în procesul de investigaţii suplimentare iniţiat", arată compania, într-un comunicat. 

Totuşi, compania de stat dă asigurări că investigaţia nu afectează operaţiunile Transgaz.

"Demersul Comisiei Europene nu afectează capacitatea SNTGN Transgaz SA de a-şi îndeplini în continuare misiunea, compania fiind un actor responsabil în efectuarea la timp şi în condiţii de siguranţă a tuturor operaţiunilor din domeniul său de competenţă", arată comunicatul.

Compania susţine că acordă a mare atenţie planurilor de dezvoltare a reţelei de transport de gaze pe teritoriul României şi implementării măsurilor pentru integrarea acesteia cu piaţa europeană a gazelor naturale, "inclusiv - fără a se reduce la - dezvoltarea interconectărilor cu state membre ale UE".

Comisia Europeană a deschis o procedură oficială de investigare a Transgaz, companie suspectată că a împiedicat exportul de gaze din România în Ungaria

Comisia Europeană a deschis joi, 1 iunie, o procedură oficială de investigare a monopolului controlat de stat Transgaz, compania fiind suspectată că a împiedicat exportul de gaze naturale din România către alte state membre ale Uniunii Europene prin Ungaria, a anunţat vineri executivul european. Decizia vine la un an după inspecţiile desfăşurare la companiile Transgaz, Romgaz şi OMV Petrom de către inspectori de concurenţă ai Comisiei Europene.

"Comisia Europeană a deschis joi, 1 iunie, o procedură oficială de investigare, pentru a evalua dacă operatorul român al sistemului de transport de gaze naturale, Transgaz, a împiedicat exportul de gaze naturale din România către alte state membre ale UE. Comisia va investiga dacă Transgaz a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă, încălcând astfel normele UE", a precizat Comisia, într-un comunicat.

România este al treilea producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, după Olanda şi Marea Britanie, şi dispune de rezerve importante de gaze naturale, dacă se includ şi zăcămintele de gaze naturale descoperite recent în Marea Neagră.

Transgaz este unicul operator al sistemului de transport de gaze naturale din România, având statut de monopol, şi este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 58,5% din acţiuni.

"Comisia este hotărâtă să se asigure că, în întreaga Uniune Europeană, consumatorii beneficiază de securitatea aprovizionării cu energie la preţuri accesibile. O piaţă unică europeană a energiei integrată şi competitivă este esenţială în acest sens. Prin urmare, trebuie să investigăm dacă Transgaz şi-a folosit în mod abuziv poziţia dominantă prin izolarea pieţei de gaze din România şi prin împiedicarea integrării acesteia în reţeaua europeană de gaze", a afirmat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, citată în comunicat.

Concret, investigaţia antitrust a CE se va concentra asupra indiciilor potrivit cărora Transgaz a elaborat o strategie de restricţionare a exporturilor de gaze din România către alte state membre ale UE.

"Această strategie ar fi putut fi pusă în aplicare în mai multe moduri, inclusiv utilizând: taxele de utilizare a sistemelor de transport legate de interconectare; investiţii insuficiente sau întârzieri în construirea infrastructurii corespunzătoare; precum şi argumente tehnice nefondate, ca pretext pentru a împiedica exporturile sau pentru a justifica întârzierile în ceea ce le priveşte", arată Comisia.

Potrivit CE, dacă suspiciunile privind comportamentul Transgaz se confirmă, acesta înseamnă o încălcare a normelor antitrust ale UE şi o restrângere a concurenţei, având ca efect limitarea alegerii rutei de aprovizionare.

"Acest lucru ar putea conduce la preţuri mai ridicate şi la reducerea securităţii aprovizionării cu gaze naturale prin scăderea lichidităţii pe pieţele angro de gaz din România. În ultimă instanţă, acest comportament ar putea dăuna consumatorilor din UE şi ar fi în contradicţie cu obiectivele Uniunii energetice care vizează o integrare mai profundă şi o mai mare securitate a aprovizionării pe pieţele energetice europene", a menţionat comunicatul CE.

Astfel, Comisia Europeană va efectua o investigaţie aprofundată.

Anul trecut, Transgaz a angajat o firmă de avocatură pentru a apăra compania în urma posibilului diferend în urma controlului efectuat în iunie 2016 de Comisia Europeană. 

Angajarea casei de avocatură era necesară „pentru etapele ce urmează inspecţiei şi în toate acţiunile ulterioare în cazul AT 40335 al Comisiei Europene”, preciza compania, în august 2016.

Compania considera că ancheta Comisiei Europene înseamnă riscuri pentru Transgaz, iar juriştii companiei de stat nu sunt suficient de competenţi pentru un astfel de litigiu. 

Inspectorii de concurenţă ai Comisiei Europene au făcut în iunie 2016 o inspecţie inopinată la mai multe companii "active în furnizarea şi transportul de gaze naturale" din România, pe care le suspecta de încălcarea legislaţiei anti-monopol europene. 

Companiile în cauză sunt Transgaz, Romgaz şi OMV Petrom.

Cazul viza posibile încălcări ale prevederilor Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene şi era investigat în exclusivitate de către Comisia Europeană, spuneau, la rândul lor, oficialii biroului de presă al autorităţii române de concurenţă.

Companiile Romgaz, controlată de stat, şi OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României, în timp ce Transgaz este un monopol controlat de stat al transportului de gaze naturale.

"Comisia Europeană poate confirma că în data de 6 iunie 2016 oficiali ai săi au efectuat inspecţii neanunţate la birourile mai multor companii active în furnizarea şi transportul de gaze naturale din România", a precizat Comisia Europeană.

Executivul european menţiona că inspecţiile au fost efectuate din cauza unor suspiciuni că firmele vizate au încălcat "reglementările anti-trust ale UE care interzic cartelurile şi practicile de restricţionare a afacerilor şi/sau abuzul de poziţie dominantă".

Surse din piaţă au precizat că ancheta a fost declanşată la plângerea Ungariei privind gazoductul Arad-Szeged, prin care România poate doar importa gaze naturale, în timp ce exporturile de gaze către Ungaria nu sunt posibile. 

De altfel, inspectorii DG Competition, autoritatea anti-monopol a Comisiei Europene, suspectau Transgaz de practici anticoncurenţiale la transportul şi furnizarea de gaze naturale, în special împiedicarea exportului de gaze naturale din România către alte state din UE prin Ungaria.

Oficialii europeni au fost însoţiţi, în cadrul inspecţiilor la companiile româneşti, de către reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei.

Compania Transgaz este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 58,5% din acţiuni. Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 5,3 miliarde lei (1,2 miliarde euro), la ultimul preţ de închidere, de 449 lei/acţiune. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.