Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean şi viceprim-ministrul pentru reconstrucţia Ucrainei şi ministru al Comunităţilor, Teritoriilor şi Dezvoltării Infrastructurii Oleksandr Kubrakov au semnat, marţi la Liov, un acord care asociază Ucraina la programul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE). Acest acord le va permite promotorilor de proiecte din Ucraina să solicite finanţare din partea UE pentru proiecte de interes comun în domeniul transporturilor, al energiei şi în domeniul digital, care vizează îmbunătăţirea suplimentară a conectivităţii acestei ţări cu vecinii ei din UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit comunicatului de presă al Comisiei Europene, acordul va sprijini integrarea Ucrainei în piaţa unică a UE, promovând totodată creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi competitivitatea.

Ucraina înfruntă cu curaj agresiunea neprovocată şi nejustificată la care o supune Rusia, iar sprijinul şi solidaritatea UE rămân de neclintit. Acordul de astăzi aduce Ucraina mai aproape de UE, prin includerea ei în reţelele transeuropene interconectate.

Accesul la fondurile UE destinate transporturilor, energiei şi serviciilor digitale

În ceea ce priveşte transporturile, autorităţile şi întreprinderile din Ucraina vor putea solicita finanţare cu ocazia viitoarelor cereri de propuneri din cadrul MIE-Transporturi aferente perioadei de programare actuală (2021 – 2027). Următoarea cerere de propuneri va fi lansată în septembrie 2023.

Criteriile de eligibilitate pentru ţările terţe vor fi aplicate astfel cum este descris în Regulamentul privind transportul transeuropean (TEN-T), iar  în acest context, este acordată prioritate acţiunilor care consolidează conectivitatea dintre reţeaua centrală a statelor membre şi reţeaua din ţările terţe.

În ceea ce priveşte energia, proiectele de infrastructură energetică din Ucraina vizând conectarea cu statele membre ale UE au deja posibilitatea de a solicita statutul de proiecte de interes reciproc (PIR), în temeiul normelor revizuite ale UE privind infrastructura energetică. PIR este un concept nou introdus de Regulamentul revizuit privind reţelele transeuropene de energie (TEN-E) pentru a permite proiectelor de infrastructură care conectează ţări terţe cu UE să beneficieze de proceduri de autorizare simplificate şi de un acces mai bun la finanţare.

Acest statut este o condiţie prealabilă pentru ca dezvoltatorii de proiecte să fie eligibili pentru finanţare din partea MIE-Energie. Datorită acordului de astăzi, noi fonduri vor deveni accesibile pentru aceste proiecte din Ucraina. Comisia va publica următoarea listă a proiectelor de interes comun (PIC) a Uniunii în noiembrie 2023, inclusiv, pentru prima dată, PIR cu ţări terţe.

O altă opţiune pentru Ucraina de a primi sprijin din partea MIE-Energie este reprezentată de proiectele transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile, mai indică sursa citată.

Componenta digitală a Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE-Digital) oferă sprijin pentru proiectele de conectivitate de interes comun, în particular pentru reţelele magistrale care leagă UE de ţări terţe, în conformitate cu strategia „Global Gateway”, precum şi pentru dezvoltarea unei infrastructuri de înaltă performanţă, sigură, securizată şi sustenabilă, inclusiv a reţelelor mobile Gigabit şi de a cincea generaţie (5G).

După lansarea următoarelor cereri de propuneri din cadrul MIE-Digital, entităţile din Ucraina vor putea solicita cofinanţare pentru proiecte care vizează creşterea capacităţii, a securităţii şi a rezilienţei conectivităţii digitale dintre Ucraina şi vecinii ei din UE.

Mecanismul pentru interconectarea Europei contribuie la obiectivele Pactului verde european şi la obiectivele Deceniului digital 2030 de promovare a unor reţele transeuropene de transport şi energetice mai ecologice şi mai sustenabile, precum şi a digitalizării.

În acest scop, programul MIE 2021 – 2027 prevede diverse contribuţii financiare, în principal sub formă de granturi, cu rate de cofinanţare diferite în funcţie de tipul de proiect, mai precizează sursa menţionată.

În cadrul MIE-Transporturi, 25,8 miliarde euro sunt disponibile pentru granturi din bugetul UE pentru perioada 2021 – 2027 în vederea cofinanţării proiectelor de transport în statele membre ale UE. În cadrul MIE-Energie, 5,8 miliarde euro sunt disponibile pentru cofinanţarea proiectelor de interes comun în temeiul Regulamentului TEN-E, precum şi a proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile.

MIE-Digital va investi două miliarde euro în infrastructurile europene de conectivitate şi va stimula implementarea şi adoptarea reţelelor 5G de către comunităţile locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.