Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat, într-o declaraţie de presă comună cu premierul Ucrainei Denys Shmyhal, că România plănuieşte în perioada următoare să dubleze volumul tranzitului de cereale prin România de la 2 milioane de tone pe lună cât este în prezent la 4 milioane de tone pe lună. „Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina”, a adăugat Ciolacu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am avut un schimb extins de opinii cu privire la evoluţiile recente ale războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă, precum şi privind provocările cărora trebuie să le facă faţă în prezent Ucraina. Prim-ministrul Shmyhal a făcut o prezentare extinsă a implicaţiilor deciziei unilaterale a Federaţiei Ruse de retragere din Iniţiativa privind Cerealele la Marea Neagră asupra securităţii alimentare globale, precum şi asupra economiei Ucrainei, a afimar Marcel Ciolacu, într-o declaraţie de presă comună susţinută, vineri la Palatul Victoria, cu omologul ucrainean Denys Shmyhal.

Liderul PSD Marcel Ciolacu l-a asigurat pe omologul ucrainean că „România se va implica în continuare, la fel ca şi până acum, în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene către pieţele internaţionale”.

„Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. Am subliniat importanţa colaborării dintre ţările noastre, precum şi cu partenerii noştri internaţionali. Am salutat rezultatele discuţiilor de vinerea trecută de la Galaţi, între miniştrii responsabili de transporturi şi infrastructură din România şi Ucraina. Aşa cum se cunoaşte, la discuţii au participat şi oficiali americani, respectiv din partea Comisiei Europene. De asemenea, a luat parte şi ministrul de resort din Republica Moldova”, a completat şeful Guvernului.

Premierul român a mai anunţat că a fost stabilită o ţintă ambiţioasă pe viitor şi anume dublarea volumului trazitului de cereale ucrainene prin România.

„Am stabilit împreună o ţintă ambiţioasă – dublarea în perioada următoare a volumului tranzitului de cereale ucrainene prin România, de la 2 milioane tone/lună acum, la 4 milioane tone/lună. În acest sens, ne vom concentra eforturile spre dezvoltarea capacităţilor şi coridoarelor deja existente – în primul rând a Canalului Sulina şi a Portului Constanţa”, a mai precizat Ciolacu.

Acesta a amintit de semnarea cu omologul ucrainean a Declaraţie politică privind întărirea cooperării bilaterale în asigurarea tranzitului fiabil al mărfurilor din Ucraina

„Am reconfirmat astăzi cu premierul Shmyhal aceste obiective şi această abordare. Am semnat astăzi împreună cu domnia sa o Declaraţie politică privind întărirea cooperării bilaterale în asigurarea tranzitului fiabil al mărfurilor din Ucraina. De asemenea, am făcut şi o trecere în revistă a proiectelor pe care le avem în lucru pentru creşterea traficului – maritim, fluvial, feroviar, rutier, precum şi la punctele de trecere a frontierei. România a făcut eforturi substanţiale, inclusiv prin alocarea de resurse bugetare naţionale, pentru extinderea capacităţii de preluare, tranzit şi expediere, pe toate aceste componente. Rezultatele acestor eforturi pentru îmbunătăţirea conectivităţii transfrontaliere se văd deja: avem majorări ale tranzitului de 200% la unele din principalele puncte de tranzit, respectiv de 500% în Portul Constanţa Sud”, a conchis Marcel Ciolacu.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.