Oraşul New York inaugurează joi cea mai scumpă gară din lume, la World Trade Center, care a fost distrus în urmă cu 14 ani în atacurile de pe 11 septembrie 2011, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nu va fi nicio ceremonie oficială înainte de deschiderea uşilor complexului construit în jurul locului pe care s-au aflat turnurile gemene prăbuşite în urma atentatelor, transformat ulterior într-un memorial. Complexul va include o zonă uriaşă de magazine şi restaurante, care vor fi inaugurate în vară.

Un eveniment oficial planificat pentru a marca deschiderea acestei staţii este de aşteptat la începutul primăverii.

Staţia va conecta trenurile de navetişti din New Jersey (PATH) cu 11 linii de metrou.

Lucrările de construcţie a clădirii proiectate de arhitectul Santiago Calatrava, numită Oculus, au durat 12 ani. Clădirea este un oval uriaş din grinzi din oţel şi sticlă, care se îndreaptă spre cer ca aripile unei păsări. Construcţia are o lungime de 107 memtri şi o lăţime de 35 de metri, potrivit site-ului arhitectului Calatrava.

Deschiderea de joi este doar parţială, magazinele şi restaurantele din complex urmând să fie inaugurate în august.

Pe parcursul celor 12 ani, proiectul a fost intens criticat, atât pentru aspect cât şi pentru costurile ridicate şi depăşirea termenului de finalizare cu şapte ani.



Iniţial bugetat la 2 miliarde de dolari, costul proiectului a urcat la 3,85 de miliarde de dolari, potrivit purtătorului du cuvânt al biroului lui Calatrava, ceea ce face gara cea mai scumpă din lume.

Staţia temporară construită imediat după atentatele din 11 septembrie a costat numai 323 de milioane de dolari. 

Autoritatea Portuară din New York şi New Jersey a recunoscut într-un raport publicat în 2008 că valoarea proiectului a fost subestimată încă de la început, dar a subliniat avantajele pe care le va aduce oraşului.

Potrivit instituţiei, gara va deservi 250.000 de oameni, dintre care peste 200.000 de navetişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.