Rata de neocupare pe segmentul spaţiilor de birouri din Bucureşti a atins pragul de 8% în primul semestru, cel mai scăzut din ultimii 9 ani, a anunţat marţi compania de consultanţă imobiliară CBRE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rata de neocupare a atins un minim istoric pentru ultimii 9 ani, situându-se la 8%, iar stocul modern de spaţii de birouri din capitală a ajuns la 2,79 milioane de metri pătraţi”, se arată în comunicat.

Conform datelor CBRE, în primele şase luni au fost tranzacţionaţi 149.000 metri pătraţi.

”Din punct de vedere al livrărilor, prima parte a anului a înregistrat un ritm relativ lent, cu 28.000 m2 finalizaţi şi daţi în folosinţă, dar estimările agenţiei pentru al doilea semestru al anului sunt optimiste: 158.000 m2 sunt în construcţie şi vor fi terminaţi până la finalul anului”, se arată în comunicat.

Din stocul total de spaţii de birouri, 47% sunt în clădiri de clasă A, potrivit CBRE.

“Scăderea ratei de neocupare este un semnal clar că segmentul de spaţii de birouri din Bucureşti are nevoie de cât mai multe proiecte noi, pentru a face faţă cererii care creşte accelerat. Un aport important în majorarea gradului de ocupare îl au companiile de co-working, cum este Spaces, care au o activitate din ce în ce mai mare şi se extind cu rapiditate”, a declarat Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services – Office al CBRE România.

Din cei 149.000 m2 tranzacţionaţi în primul semestru, 80% se găsesc în clădiri de birouri de clasă A. Din punct de vedere al tipului de tranzacţie, circa 20% este reprezentat de reînnoiri şi renegocieri, iar restul de aproximativ 80% se împarte între: cereri noi de închirere (15%), relocări (22%), pre-închireri (36%) şi extinderi (7%).

În primele şase luni, segmentul spaţiilor de birouri a înregistrat cele mai multe cereri din partea companiilor din domeniul IT (27%), urmate de jucători importanţi din sectorul producţiei industriale şi al energiei (26%), precum şi de serviciile de afaceri (17%), retail (17%) şi financiar (6%).

Zonele cu cea mai mică rată de neocupare sunt zona de nord (4,2%), unde se găseşte şi cel mai mare stoc de spaţii de birouri din capitală (782.000 metri pătraţi), CBD (Piaţa Victoriei, Piaţa Charles de Gaulle – 4,7%), urmate de zona de vest (7,3%).

”Cele mai active zone, din punct de vedere al activităţii de închiriere, au fost: zona de vest (36% din volumul total al închirierilor), zona centrală (24%) şi zona de nord (16%). În semestrul al doilea (S2) al anului, 62% din cei 158.000 m2 programaţi pentru finalizare vor fi livraţi în zona de vest, iar 38% în centru şi în CBD. Circa 70% din spaţiile de birouri care sunt anunţate pentru S2 2018 au fost deja pre-închiriate”, se arată în comunicat.

Chiria contractuală medie se menţine neschimbată faţă de ultima perioadă şi este estimată la 18,5 euro/ m2 / lună, potrivit CBRE.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.