Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a afirmat, marţi seară, după anunţul Comisiei Europene privind a treia cerere de plată din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, că jaloanele nerezolvate sunt în discuţii de un an de zile, iar decizia autorităţilor europene nu a venit ca o surpriză. ”Trebuie să înţelegem că trebuie făcute aceste reforme”, a transmis ministrul, referindu-se la cei care ar trebui să implementeze aceste modificări - ministrul Energiei, secretarul general al Guvernului şi ministrul de Finanţe.
”Am anunţat (...) acum o lună că vom avea o plată parţială pentru aceste jaloane care deja sunt în discuţii aproape de un an de zile. Din păcate, nu s-au rezolvat – şi mă refer aici la jaloanele privind numirile de la companiile din Energie, numiri făcute în anul 2022, unde trebuie reluată procedura şi asta ne spune şi Comisia, la numirile de la AMEPIP, aţi văzut, acolo deja şi-au dat demisiile cei care au fost numiţi şi s-a reluat procedura, şi sperăm să o închidem undeva în decembrie-ianuarie, şi într-adevăr două companii de la Ministerul Transporturilor”, a declarat Adrian Câciu, marţi seară, la B1 TV.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene afirmă că reformele asumate trebuie îndeplinite.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Practic, nu e o surpriză, dar trebuie să înţelegem că trebuie făcute aceste reforme. Asta este chestiunea pe care aş vrea să o transmit şi am transmis şi colegilor mei, cei care ar trebui să implementeze aceste reforme, ministrul Energiei, secretarul general al Guvernului şi ministrul de Finanţe, unde avem reforma privind microîntreprinderile. Trebuie aceste lucruri tranşate în interesul României, de acord, dar şi în concordanţă cu regulile europene şi, de ce nu, cele ale OCDE, că vrem să intrăm acolo”, a continuat ministrul fondurilor europene.
Comisia Europeană a aprobat marţi o evaluare preliminară pozitivă a celor şase ţinte şi a 62 dintre cele 68 de jaloane legate de cea de-a treia cerere de plată a României în valoare de 2 miliarde de euro, fără prefinanţare, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, elementul central al programului NextGenerationEU.
Comisia a constatat că, în această etapă, nu au fost atinse şase jaloane vizând reforme ale guvernanţei întreprinderilor de stat, investiţii din domeniul transporturilor şi reforma regimului fiscal al microîntreprinderilor.
”Prin urmare, Comisia propune suspendarea parţială a plăţii în conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul privind MRR. Această procedură le oferă statelor membre timp suplimentar pentru a îndeplini jaloanele sau ţintele restante, ele primind totodată o plată parţială legată de jaloanele şi ţintele care au fost atinse în mod satisfăcător”, anunţă CE.
Comisia a transmis deja evaluarea sa preliminară pozitivă a jaloanelor şi ţintelor pe care le consideră atinse în mod satisfăcător Comitetului economic şi financiar (CEF), care are la dispoziţie patru săptămâni pentru a emite un aviz. În urma avizului CEF cu privire la evaluarea preliminară pozitivă şi după evaluarea observaţiilor transmise de România, Comisia va adopta o decizie de plată, după care se poate efectua plata către România.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.