Recrutările de absolvenţi din Japonia seamănă cu o scenă din filmul Matrix, cu o mulţime de studenţi îmbrăcaţi în costume negre identice şi cămăşi albe care participă la seminarii, teste şi interviuri. Chiar dacă numărul locurilor de muncă oferite este mai mare decât cel al solicitanţilor, aceşti ”agenţi Smith” încă se luptă pentru poziţii în marile companii, în timp ce angajatorii mai mici rămân fără cereri, relatează Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Firmele populare din industrii ca cea financiară au şapte cereri pentru fiecare post. În cazul nostru, sunt şapte companii concurente pentru un candidat”, a spus Shuto Kuriyama, care lucrează în domeniul resurselor umane la producătorul regional de mobilă Shimachu.

Kuriyama a încercat să atragă candidaţii la un târg de recrutare a absolvenţilor din Chiba, lângă Tokyo care a avut loc în această lună.

Rata scăzută a natalităţii şi redresarea lentă a economiei menţin rata dintre locurile de muncă şi aplicanţi la cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, de 1,43% în ianuarie.

În Tokyo, există două locuri de muncă pentru fiecare aplicant.

Cele mai afectate de deficitul de angajaţi sunt companiile mici, dar chiar şi companiile mai cunoscute îşi schimbă treptat practicile rigide de angajare, iar unele se gândesc chiar să angajeze străini.

Numai 3% dintre japonezi nu au loc de muncă, situaţie care contrastează cu ratele de şomaj din celelalte state dezvoltare din Europa şi Statele Unite. În zona euro, rata şomajului este de 9,6%, iar în Statele Unite de 4,7%.

Căutarea unui loc de muncă în Japonia nu înseamnă doar să cumperi un costum şi să îţi ajustezi CV-ul, ci şi de a învăţa ritualurile elaborate ale etichetei de afaceri din ţară, între care cum să intri într-o cameră, să te înclini şi să te aşezi corect, precum şi gradul corect al politeţii în discuţiile cu interlocutorii sau clienţii.

În prezent, marile companii şi studenţii de elită au la dispoziţie exact şapte luni pentru a se găsi unii pe alţii. Sezonul angajărilor pentru studenţii din anul trei s-a deschis la 1 martie, iar companiile mari vor oficializa deciziile de recrutare prin înmânarea unor certificate, în timpul unor ceremonii care vor avea loc pe 1 octombrie.

Majoritatea angajatorilor vor prelua recruţii în aprilie, imediat după absolvire, nu există pauze după colegiu şi puţine ”a doua şansă”.

În topul celor mai atractive companii în rândul studenţilor se află bănci mari, companii de trading şi asigurări, agenţii de turism şi operatori aerieni.

Salariile pentru debutanţi nu diferă mult între companiile mari şi cele mai mici, dar şansele de promovare şi de creştere rapidă a câştigurilor sunt mai mari în cazul primelor.

”Companiile japoneze trebuie să îşi îmbunătăţească mediul de lucru, altfel nu vor mai putea atrage oameni”, a declarat preşedintele Daiwa Securities Group, Takashi Hibino, investitorilor, în februarie. Compania sa a făcut deja schimbări pentru a permite femeilor şi persoanelor mai în vârstă să continue să lucreze.

Marile companii au început să fie interesate şi de o altă sursă de recrutare, studenţii străini de la companiile japoneze. Un târg de recrutare pentru studenţi străini, organizat pe 10 martie la sediul din Tokyo al companiei de recrutare Pasona, a atras 32 de companii, inclusiv toate băncile mari din ţară.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.