Creşterea economică şi inflaţia din Franţa se vor modera în 2022, după o redresare peste aşteptări în acest an, iar ulterior oferta de forţă de muncă limitată va duce la creşterea salariilor, a prognozat duminică banca centrală franceză, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

A doua cea mai mare economie a zonei euro va înregistra o creştere de 6,7% în acest an, afirmă Banca Franţei în cele mai recente perspective pe termen lung, peste estimările sale anterioare de 6,3%.

Avansul post-pandemi al economiei va încetini anul viitor, la 3,6%, iar tendinţa descendenta va continua în anii următori, la 2,2% în 2023 şi 1,4% în 2024, potrivit băncii centrale.

De asemenea, mai anticipează că inflaţia, determinată în mare parte de preţurile ridicate la energie, va atinge vârful la sfârşitul acestui an, de aproximativ 3,5%, înainte de a reveni la sub 2% la sfârşitul anului 2022.

Banca centrală se aşteaptă ca inflaţia să se stabilească la 1,7% în 2023-2024, o rată care ar fi peste inflaţia scăzută observată în anii premergătoare pandemiei de Covid-19 şi mai apropiată de ratele observate înainte de criza financiară din 2007-2008.

Pe măsură ce dificultăţile actuale ale lanţului de aprovizionare se vir diminua, preţurile produselor manufacturate vor atinge atins vârful anul viitor, înainte de a reveni la media lor pe termen lung.

Între timp, preţurile la servicii ar urma să crească treptat, ajungând la 2,7% în 2024, deoarece o piaţă a muncii cu o ofertă de formă de muncă mai limitată a sporit salariile lucrătorilor, creând un scenariu inflaţionist similar cu cel observat în anii 2002-2007, a arătat banca centrală.

Se estimează că şomajul va scădea de la 7,8% în medie în acest an la 7,7% până la sfârşitul anului 2024. Între timp, creşterea salariilor din sectorul privat va ajunge la 4% anul viitor, înainte de a încetini ulterior la 3% ulterior, un ritm care ar fi în continuare mai ridicat decât cele observate în deceniul premergător pandemiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.