Autorităţile americane au cerut vineri informaţii din partea Mitsubishi Motors, în urma informaţiilor că producătorul auto japonez a raportat date înşelătoare privind consumul de carburant pentru mai multe modele, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acţiunile Mitsubishi au scăzut vineri cu până la 16%.

Mitsubishi, al şaselea mare producător auto japonez, a recunoscut în această săptămână că a supraestimat eficienţa consumului de carburant pentru 625.000 de automobile, informaţie care a redus capitalizarea de piaţă a companiei cu circa 40%, respectiv cu 3,2 miliarde de dolari, în decurs de trei zile.

Autorităţile japoneze au percheziţionat birourile Mitsubishi în urma informaţiilor.

Îngrijorările că scandalul va duce la plata unor compensaţii şi amenzi mari au crescut după ce oficiali guvernamentali japonezi au spus că Mitsubishi ar putea fi responsabilă de despăgubirea clienţilor şi a guvernului, dacă investigatorii vor constata că vehiculele nu sunt eficiente în privinţa consumului, aşa cum a susţinut producătorul auto.

”Este o problemă serioasă care ar putea duce la pierderea încrederii în industria noastră auto”, a afirmat vineri ministrul japonez al Transporturilor, Keiichi Ishii, într-o conferinţă de presă.

El a spus că vrea ca Mitsubishi să analizeze posibilitatea de a răscumpăra maşinile implicate în scandal.

Guvernul de la Tokyo va cere totodată ca producătorul auto să returneze subvenţiile acordate cumpărătorilor, dacă se va dovedi că automobilele nu îndeplinesc standardele, a spus ministrul de Interne Sanae Takaichi.

Presa japoneză a relatat că Mitsubishi a raportat date false şi pentru consumul de carburant al automobilului electric i-MiEV, care este comercializat şi în străinătate.

Anterior, Mitsubishi a informat că este vorba doar despre automobile comercializate pe piaţa japoneză.

Publicaţia Sankei a relatat că Mitsubishi este suspectată că a folosit o metodologie de testare care nu este aplicată în Japonia, pentru modelele RVR, Outlander, Pajero şi Minicab MiEV.

Mitsubishi a anunţat anterior că ar putea fi mai multe modele care nu respectă reglementările din Japonia.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat vineri că Mitsubishi încă analizează acele modele.

Un oficial al Administraţiei pentru Siguranţa Traficului Rutier din SUA a declarat că instituţia a cerut Mitsubishi Motors informaţii despre vehiculele comercializate pe piaţa americană.

El a refuzat să comenteze pentru care modele ale Mitsubishi au fost solicitate informaţii.

Ministerul japonez al Transporturilor a cerut Mitsubishi să prezinte un raport complet referitor la testele referitoare la consumul de carburant al automobilelor în decurs de o săptămână, în timp ce alţi producători trebuie sp prezinte şi ei date în acest sens până pe 18 mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.