Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat luni că, în urma adoptării Hotărârii Guvernului privind stabilirea cuantumului taxei de licenţă pentru prelungirea licenţelor din banda de 2100 MHz deţinute de Orange, Vodafone, RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications şi după plata taxei către bugetul de stat de primii doi operatori menţionaţi, ANCOM va emite licenţele ce urmează să ajungă la termen în perioada imediat următoare, astfel că în cazul RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications, taxa de licenţă urmează să se achite până cel mai târziu data de 30 noiembrie 2021, iar după plata taxei de licenţă urmează a fi extinse şi licenţele acestora şi cele patru licenţe vor avea termen de valabilitate până la data de 31 decembrie 2031.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urma adoptării Hotărârii Guvernului privind stabilirea cuantumului taxei de licenţă pentru prelungirea licenţelor din banda de 2100 MHz deţinute de Orange, Vodafone, RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications şi după plata taxei către bugetul de stat de primii doi operatori menţionaţi, ANCOM va emite licenţele ce urmează să ajungă la termen în perioada imediat următoare. În cazul RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications, taxa de licenţă urmează să se achite până cel mai târziu data de 30 noiembrie 2021, iar după plata taxei de licenţă urmează a fi extinse şi licenţele acestora. Cele patru licenţe vor avea termen de valabilitate până la data de 31 decembrie 2031. Taxele au fost stabilite proporţional cu durata prelungirii: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru fiecare dintre licenţele Orange şi Vodafone şi echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru fiecare dintre licenţele RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications”, arată ANCOM într-un comunicat.

Taxele de licenţă constituie parte a bugetului de stat.

Orange, Telekom şi Vodafone utilizează banda de 2100 MHz pentru furnizarea de reţele şi servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de reţele şi servicii UMTS/3G şi LTE/4G.

Prelungirea acestor licenţe permite continuitatea furnizării serviciilor pentru 1,9 milioane cartele active 3G în reţele vizate şi totodată facilitează furnizarea serviciilor pentru alte 7,5 milioane cartele active 3G şi 4G.     

Conform celor mai recente date statistice ale ANCOM, la jumătatea anului trecut, în România erau 19,6 milioane de conexiuni la internet mobil, din care 84% erau conexiuni 3G şi 4G, şi 22,3 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă.

Preţul stabilit pentru prelungirea licenţelor deţinute de Orange şi Vodafone, care pot beneficia de prelungirea licenţelor începând din aprilie 2020, reprezintă echivalentul în lei a 30 milioane euro fiecare. Taxa de prelungire pentru licenţele deţinute de RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications, care vor putea fi prelungite începând din ianuarie 2022, a fost stabilită la echivalentul în lei a 25 milioane euro.

Taxele de licenţă vor constitui parte a bugetului de stat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.