Societăţile de asigurare supravegheate şi reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au subscris prime de aproximativ 4,7 miliarde de lei, în primele 3 luni din 2023, cu circa 2% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, arată raportul ASF privind evoluţia pieţei asigurărilor în primul trimestru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Societăţile de asigurare supravegheate şi reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au subscris prime de aproximativ 4,7 miliarde de lei, în primele 3 luni din 2023, cu circa 2% mai mult decât în perioada similară a anului trecut”, arată raportul ASF privind evoluţia pieţei asigurărilor în primul trimestru.

Cu tot cu vânzările sucursalelor directe ale firmelor venite în baza paşaportului european, subscrierile  se apropie de 5,4 miliarde de lei.  O creştere mult mai mare a fost înregistrată în ceea ce priveşte plăţile de daune, care au urcat cu aproape 23%, un avans trimestrial record pentru ultimii ani.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Primele brute subscrise pe zona asigurărilor generale au ajuns la 3,95 miliarde de lei, în timp ce în asigurările de viaţă au ajuns la vânzări de 794 de milioane de lei. Indemnizaţiile Brute Plătite (IBP) de firmele de asigurare, pe de altă parte, au urcat până aproape de 1,8 miliarde de lei, marcând o creştere de circa 23% faţă de primul trimestru din 2022.

Daunele din RCA păstrează cea mai mare pondere în totalul plăţilor, cu peste 58%, după o creştere de 35% faţă de anul precedent. Cealaltă categorie de asigurări auto, CASCO, are o pondere de 30% în totalul plăţilor, cu o creştere de doar 7%, arată sursa citată. 

”Remarcabil este însă avansul plăţilor în ceea ce priveşte asigurările de incendiu şi calamităţi naturale. Acestea au crescut cu aproape 50% faţă de 2022, pe fondul inundaţiilor din ce în ce mai dese şi mai ales al reactivării unor zone seismice considerate „adormite”, cel mai cunoscut exemplu fiind zona Gorj.  Componenta asigurărilor de locuinţă din cadrul clasei A8 (property) a crescut cu peste 60%, acesta fiind cel mai mare avans din ultimii cel puţin 15 ani.  Totuşi, asigurările de incendiu şi calamitate, majoritatea poliţe de asigurare a locuinţelor, rămân profitabile pentru firmele de asigurare”, după cum arată indicatorii analizaţi în Raportul ASF.

Rata combinată a daunei, adică raportul dintre ieşirile totale ale asigurătorilor (plăţi de daune plus cheltuieli administrative şi de distribuţie) şi Primele Brute Subscrise rămâne subunitar în cazul acestei clase de asigurări. Concret, rata combinată a fost de sub 80% în primul trimestru din 2023, ceea ce înseamnă că din fiecare 100 de lei încasaţi, firmele de asigurare au rămas cu 20 de lei sub formă de profit. Cu alte cuvinte, încă nu sunt motive pentru scumpirea poliţelor.

Cheltuielile administrative şi de vânzare au scăzut substanţial în cazul RCA, până aproape de nivelul din tariful de referinţă, potrivit ASF.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre asigurările auto, CASCO şi RCA. În cazul acestor două linii, rata combinată sare de 100%, ceea ce arată că, pe medie, asigurători pierd bani. Pe ambele clase, rata daunei se învârte în jurul a 103%, adică pentru fiecare 100 de lei încasaţi sub formă de primă, societăţile de asigurare plătesc 103 lei sub formă de daune şi cheltuieli.

În cazul CASCO, cât şi în cazul RCA, rata combinată a scăzut substanţial faţă de 2022. La CASCO scăderea este de la peste 111%, iar la RCA de la 105%, arată datele ASF, iar asta înseamnă că societăţile de asigurare au mai puţine motive să scumpească poliţele.  

În cazul RCA, ajustarea vine şi ca rezultat al scăderii substanţiale a cheltuielilor administrative şi de achiziţie, în principal pe fondul scăderii comisioanelor plătite brokerilor. Cheltuielile totale s-au redus cu peste 26% sau 10 puncte procentuale, până la 27,04%, foarte aproape de nivelul de 25% luat în calcul în determinarea tarifului de referinţă.

Dacă societăţile supravegheate din România au înregistrat o creştere mai degrabă modestă în primul trimestru, aşa cum arătam mai sus, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre asigurătorii care vând în România prin sucursale directe, în baza paşaportului european.  În primele trei luni ale anului, acestea au vândut de peste 620 de milioane de lei, cu o creştere de 36% şi au ajuns să reprezinte aproape 11,5% din totalul pieţei, nivel la care nimeni nu se putea gândi în urmă cu câţiva ani.

Asigurările RCA reprezintă peste 62% din totalul vânzărilor sucursalelor, acestea reflectând mai ales activitatea Axeria Iard, asigurător francez care deţine deja o cotă de circa 6-7% din piaţa RCA, cu circa 1 milion de poliţe în vigoare. Pe piaţa RCA mai activează prin sucursală şi ciprioţii de la Hellas Direct (HD Insurance), însă aceştia au intrat mai târziu pe piaţă, abia în noiembrie 2022, iar vânzările lor au început să se vadă mai ales din această vară.

Mai au ponderi importante asigurările de viaţă şi cele de accident (vândute tot de firmele specializate în asigurări de viaţă), acolo unde cel mai important nume este Metropolitan Life, societate care a fost până la un punct reglementată în România, dar a decis să îşi schimbe statutul şi să intre ca sucursală a unei societăţi înregistrate în Irlanda. Mai vând pe această zonă Cardiff Insurance şi Aegon. De asemenea, un avans important l-au luat asigurările agricole, vândute mai ales de societatea austriacă Agra, fenomen despre care Studii Financiare a scris în premieră.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.