Preţul energiei electrice pentru populaţie va creşte cu 8% de la 1 iulie, doar în cazul contractelor cu furnizorii de ultimă instanţă (FUI), dar consumatorii pot obţine preţuri mai bune pe piaţa liberă, în condiţiile în care comparatorul de preturi afişat pe site-ul ANRE cuprinde multe oferte sub preţul aprobat joi pentru energia furnizată în cadrul serviciului universal, potrivit datelor transmise vineri, la solicitarea News.ro, de preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, care nu a oferit un procent exact cu care vor creşte preţurile pentru populaţie, de la 1 iulie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ANRE a aprobat joi ordinul privind modificarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de FUI clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clienţilor casnici, începând cu data de 1 iulie 2017 şi până la sfârşitul acestui an. Energia electrică furnizată la tarife reglementate reprezintă 10% din totalul energiei electrice furnizate la clienţii casnici.

Preşedintele ANRE a explicat că, deşi preţul va creşte cu 8% în cazul contractelor cu FUI, pe piaţa liberă există multe oferte cu preţuri mai bune.

”Tarifele vor creşte cu 8% doar pentru contractele cu furnizorii de ultimă instanţă. Consumatorii trebuie să încheie contracte negociate în piaţa liberă (...) Comparatorul de preţuri afişat pe site ANRE cuprinde multe oferte sub preţul aprobat ieri pentru energia furnizată în cadrul serviciului universal”, a declarat Havrileţ, la solicitarea News.ro.

Joi, autoritatea a decis avizarea tarifelor de tip componentă piaţă concurenţială (CPC), cu modificări faţă de solicitările FUI, aplicabile, în trimestrul al treilea, clienţilor finali casnici şi noncasnici, beneficiari ai serviciului universal.

”Energia electrică furnizată la tarif CPC reprezintă 90% din consumul clienţilor casnici şi este achiziţionată de FUI exclusiv din piaţa concurenţială, unde preţul energiei electrice a înregistrat o creştere cu 24% faţă de trimestrul II. În aceste condiţii, deşi FUI au propus creşteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realităţilor şi tendinţelor din piaţă, ANRE a considerat justificată o creştere medie la nivel naţional a tarifelor de tip CPC de 8,53%”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.