Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat vineri că a aprobat planul de dezvoltare a sistemului naţional de transport al gazelor naturale pentru perioada 2016 – 2025, dar şi ordinul de aprobare a regulamentului privind cadrul de tranzacţionare pe piaţa centralizată de gaze naturale administrată de Operatorul Pieţei de Energie Electrica şi Gaze Naturale (OPCOM).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În plus, ANRE a avizat ordinul privind modificarea şi completarea metodologiei de stabilire a venitului reglementat, a venitului total şi a tarifelor reglementate pentru activitatea de transport al gazelor naturale.

Totodată, autoritatea a avizat procedura Transgaz ”privind rezervarea de capacitate incrementală în sistemul naţional de transport al gazelor naturale prin derularea proceselor de capacitate incrementală având ca obiect puncte de intrare/ieşire în/din sistemul naţional de transport al gazelor naturale, altele decât punctele de interconectare, ce urmează a fi create/dezvoltate prin intermediul proiectelor incluse în planurile de investiţii şi de dezvoltare a sistemului naţional de transport al gazelor naturale pentru următorii 10 ani”.

În domeniul energiei termice, ANRE a avizat ordinul de aprobare a regulamentului pentru autorizarea persoanelor juridice care montează şi administrează sisteme de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum în imobile. În domeniul energiei electrice, autoritatea a avizat ordinul privind modificarea standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice.

”Modificarea standardului a fost necesară pentru a obliga operatorii serviciului de distribuţie să răspundă mai prompt şi mai eficient la solicitările consumatorilor cu privire la calitatea serviciului de distribuţie prestat în vederea creşterii satisfacţiei acestora, precum şi să-şi optimizeze modul de acţiune în sensul reducerii duratei întreruperilor cauzate de condiţii meteorologice deosebite”, se arată în comunicat.

ANRE a aprobat şi ordinul privind modificarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă (FUI) clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clienţilor casnici, începând cu data de 1 iulie 2017 şi până la sfârşitul acestui an. Energia electrică furnizată la tarife reglementate reprezintă 10% din totalul energiei electrice furnizate la clienţii casnici.

Totodată, autoritatea a decis avizarea tarifelor de tip componentă piaţă concurenţială (CPC), cu modificări faţă de solicitările FUI, aplicabile, în trimestrul al treilea, clienţilor finali casnici şi noncasnici, beneficiari ai serviciului universal.

”Energia electrică furnizată la tarif CPC reprezintă 90% din consumul clienţilor casnici şi este achiziţionată de FUI exclusiv din piaţa concurenţială, unde preţul energiei electrice a înregistrat o creştere cu 24% faţă de trimestrul II. În aceste condiţii, deşi FUI au propus creşteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realităţilor şi tendinţelor din piaţă, ANRE a considerat justificată o creştere medie la nivel naţional a tarifelor de tip CPC de 8,53%”, se arată în comunicat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.