Comitetul de reglementare al ANRE a anunţat că a aprobat, în şedinţa de luni, două documente care sunt necesare lansării, la 19 noiembrie 2019, a celui de-al doilea val de cuplare a pieţelor intrazilnice de energie electrică prin proiecte locale, România făcând parte din proiectul numit LIP 15, alături de Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovenia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”România adoptă astfel soluţia unică europeană de cuplare a pieţelor intrazilnice, conformă cu prevederile Regulamentului (UE) 2015/1222 al Comisiei din 24 iulie 2015 de stabilire a unor linii directoare privind alocarea capacităţilor şi gestionarea congestiilor şi cu documentele subsecvente acestuia aprobate de către toate autorităţile de reglementare din statele membre UE sau de către ACER. Pentru asigurarea tuturor condiţiilor de lansare cu succes a proiectului LIP 15, s-a considerat util ca piaţa intrazilnică să poată funcţiona decuplat, dar pe baza noilor reguli, începând cu 12 noiembrie 2019”, a informat ANRE.

Prin extinderea funcţionării la nivel regional a pieţei intrazilnice şi adoptarea soluţiei unice europene, este de aşteptat să crească lichiditatea pieţei intrazilnice, asigurând diminuarea ponderii pieţei de echilibrare şi echilibrarea mai precisă a participanţilor, utilizarea mai bună a capacităţii şi resurselor de producere, utilizarea optimă a capacităţii de transport transfrontaliere şi nu în ultimul rând, ca o consecinţă indirectă, creşterea siguranţei în alimentare a consumatorilor din România, spun reprezentanţii autorităţii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.