Peste 500.000 de şomeri şi mai mult de 300.000 de firme ar putea intra în insolvenţă sau faliment în perioada următoare, arată unul dintre cele mai negre scenarii pentru 2021, în condiţiile în care impactul economic al COVID-19 pentru companii şi angajaţi va fi foarte puternic, potrivit REI Finance Advisors, companie de consultanţă specializată în atragerea de fonduri europene şi ajutoare de stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un număr de peste 500.000 de şomeri şi mai mult de 300.000 de firme ar putea intra în insolvenţă sau faliment în perioada următoare arată unul dintre cele mai negre scenarii pentru 2021, în condiţiile în care impactul economic al COVID-19 pentru companii şi angajaţi va fi foarte puternic, iar efectele se vor resimţi abia începând de anul viitor”, potrivit REI Finance Advisors, companie de consultanţă specializate în atragerea de fonduri europene şi ajutoare de stat pentru companii cu activitate pe piaţa din România.

Reprezentanţii companiei spun că o soluţie pentru depăşirea acestui impas economic ar putea fi accesarea de fonduri nerambursabile, cu sprijin european sau de la Guvernul României, existând inclusiv proiecte menite să sprijine companii care au înregistrat pierderi şi se confruntă în continuare cu probleme financiare.

Potrivit datelor oficiale, România a atras până la 28 august 2020 un total de 12,8 miliarde euro, reprezentând 42,3% din totalul alocării pentru ţara noastră, în programul de finanţare europeană 2014-2020, cu un buget total de peste 460 miliarde euro, mult sub nivelul celorlalte state membre UE.

Potrivit Comisiei Europene (CE), România ar fi putut beneficia în perioada 2014-2020 de un buget de peste 36,7 miliarde euro fonduri nerambursabile, fiind a şasea ţară din UE cu cel mai generos buget destinat investiţiilor europene. Polonia a fost ţara cu cea mai mare alocare europeană, de peste 86 miliarde euro.

Granturile pentru capital de lucru, prin OUG 130/2020, cunoscută şi sub denumirea generică de Măsura 2, reprezintă o adevărată gură de oxigen pentru foarte multe companii, spun analiştii.

„Hotelurile, restaurantele (industria HoReCa), companiile de transport sau editurile, domenii puternic afectate de criza COVID, trebuie să depună proiectele pe 22 octombrie, începând cu orele 10:00, în primele 10-20 minute de la deschidere, întrucât există riscul să se epuizeze fondurile foarte repede, având în vedere alocarea de doar 350 milioane euro”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.

Granturile pentru investiţii, cunoscute şi sub denumirea de Măsura 3,  beneficiază de o alocare de 550 milioane euro şi are, în sfârşit, o grilă de punctaj aprobată, astfel că o companie poate şti dacă întruneşte punctajul maxim şi poate, astfel, pregăti proiectul pentru a-l depune în noiembrie.

Grantul minim este de 50.000 euro, iar cel maxim de 200.000 euro.

„Pentru ca o companie să acceseze grantul maxim şi să obţină 100 puncte ar trebui să fi avut profit din exploatare de 67.000 euro / 2019, să cofinanteze cu 35,1% pe ţară şi 45,1% pe Bucureşti-Ilfov, RIR<5, iar codul CAEN al activităţii să aibă sold negativ în balanţa comercială a României”, a adăugat Roxana Mircea.

Foarte aşteptată este axa de finanţare destinată digitalizării companiilor, proces indispensabil în contextul actual, cu o alocare de 150 milioane euro.

Pentru această axă a fost publicat ghidul consultativ, cu şanse foarte mari ca în decembrie-ianuarie să se deschidă sesiunea.

Pentru companiile care au înregistrat pierderi în anul 2019 sau estimează o scădere a veniturilor în acest an ori plănuiesc proiecte de investiţii de minimum 1 milion de euro în următorii 8 ani, axa de finanţare prin HG 807/2014 oferă acces la fonduri nerambursabile de minimum 500.000 euro, maximum 37,5 milioane euro, cu o alocare de 10% în Bucureşti, 35%-Ilfov şi 50% în restul ţării.

„În cazul HG 807/2014 sunt eligibile atât start-up-uri cât şi IMM sau companii mari, fiind incluse şi costuri reprezentând construirea de hale de producţie, hoteluri, spitale, unităţi de prestări servicii şi achiziţionarea de echipamente. Investiţia prin HG 807/2014 poate avea şi o componentă de software de 20%. Nu sunt eligibile cheltuieli cu renovarea halei /hotelului sau achiziţionarea de mobilier. Sesiunea de depunere continuă,  tocmai a fost prelungită şi se pot emite Acorduri de finanţare până la 31 decembrie 2023, iar investiţiile se pot implementa până la 31 decembrie 2028. Proiectele sunt evaluate foarte rapid, în circa 2-3 luni, însă, oricum, companiile pot demara realizarea investiţiei imediat după depunerea proiectului la Departamentul de Ajutor de Stat al Ministerului Finanţelor Publice”, a precizat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.

Pentru accesarea cu succes a fondurilor nerambursabile, analiştii recomandă alegerea cu atenţie a unui consultant cu experienţă şi expertiză pe axa pe care solicitaţi fonduri.

”Solicitaţi contractual depunerea unui proiect corect şi complet şi implementarea fără corecţii financiare. Echipa tehnică este la fel de importantă în cazul proiectelor cu componentă de construcţii. Atenţie la grila de punctaj, la alocarea financiară / posibile realocări şi dimensionarea unui proiect de investiţii plecând de la sursele de cofinanţare. Pregătiţi proiectele din timp, cu rigurozitate şi alocaţi timp sau desemnaţi o persoană din cadrul companiei să gestioneze acest proiect împreună cu consultantul până la încasarea tranşei finale, dar şi în perioada de monitorizare”, recomandă ei.

REI Finance Advisors şi REI International Consulting, parte a REI Grup, sunt companii specializate în elaborarea, implementarea şi monitorizarea proiectelor de investiţii atât prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operational Regional, Programul Operational Infrastructura Mare), cât şi pe scheme de ajutor de stat (HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 81/2019).

Echipa REI Grup numără în prezent peste 40 de consultanţi în cele şapte birouri regionale.

REI a reuşit atragerea finanţării pentru peste 250 de proiecte la nivel naţional, cu peste 100 de proiecte implementate şi o rată de succes de 99%. În 2019, REI Grup a înregistrat proiecte aprobate în cuantum de 80 milioane euro, iar în acest an valoarea proiectelor aprobate va depăşi pragul de 200 milioane euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.