Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a urcat în luna noiembrie, faţă de luna anterioară, datorită creşterii ambelor componente ale indicatorului, arată datele publicate, luni, de CFA România. Totodată, peste 85% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În noiembrie, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut faţă de luna anterioară cu 2,5 puncte până la nivelul de 56,9 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 12,6 puncte. Această evoluţie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 3,8 puncte, până la 68,8 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 13,2 puncte.

Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 1,8 puncte, până la 51 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 12,3 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb leu/euro, peste 85% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală.

Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8256 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8663 lei/euro.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2020 / noiembrie 2019) a înregistrat un nivel mediu de 3,52%.

”Sunt de remarcat anticipaţiile privind majorarea ratelor de dobândă atat pentru scadenţele scurte (ROBOR 3M) cât şi pentru cele lungi (obligaţiuni suverane cu scadenţa 5Y denominate în RON), peste 66% şi respectiv 61% dintre participanţii la sondaj anticipând aceste evoluţii”, se arată în comunicat.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...