Activităţile de afaceri din SUA au crescut în mai la cel mai ridicat nivel din ultimele 13 luni, susţinute de creşterea puternică a sectorului serviciilor, acesta fiind cel mai recent indiciu că economia şi-a recăpătat impulsul la începutul celui de-al doilea trimestru, în ciuda riscurilor crescânde de recesiune, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

S&P Global a anunţat marţi că Indicele PMI compozit al producţiei din SUA, care urmăreşte sectoarele de producţie şi servicii, a crescut luna aceasta la o valoare de 54,5.

Acesta este cel mai înalt nivel din aprilie 2022 şi a urmat unei citiri finale de 53,4 în aprilie.

Este pentru a patra lună consecutivă în care PMI a rămas peste 50, indicând o creştere în sectorul privat.

Datele sondajului, care au fost colectate în perioada 12-22 mai, s-au adăugat la datele din această lună care au arătat rezistenţa pieţei muncii, în condiţiile în care creşterea locurilor de muncă s-a accelerat în aprilie şi rata şomajului a scăzut la un minim din ultimii 53 de ani, de 3,4%.

Vânzările cu amănuntul, excluzând autovehiculele, benzina, materialele de construcţie şi serviciile alimentare, au revenit puternic, în timp ce producţia din fabrici şi construcţiile de locuinţe a crescut.

Rapoartele optimiste au determinat Rezerva Federală din Atlanta să-şi ridice estimarea produsului intern brut pentru trimestrul al doilea la o rată anualizată de 2,9%, de la un ritm de 2,6%.

Economia a crescut cu un ritm de 1,1% în primul trimestru.

Majoritatea economiştilor se aşteaptă la o recesiune în a doua jumătate a acestui an, invocând creşterea ratelor dobânzii cu 5 puncte procentuale de către Rezerva Federală, din martie 2022, când banca centrală a SUA a început cea mai rapidă campanie de înăsprire a politicii monetare din anii 1980 pentru a înăbuşi inflaţia.

Înăsprirea condiţiilor de creditare şi un impas politic legat de creşterea plafonului de împrumut al guvernului federal au mărit, de asemenea, riscurile unei recesiuni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.