Compania 3M a fost de acord să plătească 6,01 miliarde de dolari pentru a soluţiona procesele din partea militarilor şi veteranilor americani care spun că au suferit pierderi de auz din cauza utilizării dopurilor pentru urechi defecte ale companiei, au anunţat marţi compania şi avocaţii reclamanţilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul vine după o încercare eşuată a 3M la începutul acestui an de a muta procesele, care deveniseră cel mai mare litigiu în masă din istoria SUA, în instanţa de faliment, în speranţa de a-şi limita răspunderea.

Se aşteaptă ca aproximativ 240.000 de persoane să fie eligibile pentru acord, a declarat Chris Seeger, avocat principal al reclamanţilor, într-o conferinţă de presă.

3M are dreptul de a renunţa la înţelegere dacă mai puţin de 98% dintre solicitanţii eligibili decid să participe, dar Seeger a spus că este încrezător că pragul va fi atins.

Banii vor fi plătiţi din 2023 până în 2029, iar 1 miliard de dolari va fi sub formă de acţiuni 3M, a spus compania într-un comunicat.

Compania din Minnesota a declarat că nu îşi asumă răspunderea şi că dopurile pentru urechi ”sunt sigure şi eficiente atunci când sunt utilizate corespunzător”.

”Acest acord istoric reprezintă o victorie extraordinară pentru miile de bărbaţi şi femei care au servit cu curaj ţara noastră şi s-au întors acasă cu leziuni ale auzului care le-au schimbat viaţa”, au declarat într-o declaraţie comună Seeger şi co-avocaţii săi, Bryan Aylstock şi Clayton Clark.

Acţiunile 3M au crescut cu peste 2% marţi, după ce luni au încheiat tranzacţiile în urcare cu 5,2%, pe baza informaţiilor anterioare conform cărora un acord era iminent.

Estimările unor analişti cu privire la potenţiala răspundere a companiei în litigiul privind dopurile pentru urechi au fost de până la 10 miliarde de dolari.

Dopurile pentru urechi Combat Arms au fost fabricate de Aearo Technologies, o companie achiziţionată de 3M în 2008. Au fost folosite de armata americană în antrenament şi luptă din 2003 până în 2015, inclusiv în Afganistan şi Irak.

Reclamanţii din procese susţin că compania a ascuns defecte de design, a falsificat rezultatele testelor şi nu a furnizat instrucţiuni pentru utilizarea corectă a dopurilor pentru urechi, ceea ce a dus la deteriorarea auzului.

Procesele au fost consolidate în faţa judecătorului de district M. Casey Rodgers, la tribunalul federal din Pensacola, Florida, în 2019.

La apogeul său, litigiul a reprezentat aproximativ 30% din toate cauzele judecătoreşti federale la nivel naţional.

Din 16 cazuri de procese legate de dopurile pentru urechi care au fost judecate, 3M a pierdut 10, aproximativ 265 de milioane de dolari fiind acordate în total celor 13 reclamanţi.

Aceste verdicte sunt incluse în suma de 6,01 miliarde de dolari. Aearo a depus faliment în iulie 2022, iar 3M a promis 1 miliard de dolari pentru a-şi finanţa pasivele care decurg din procesele pentru dopurile pentru urechi.

3M a susţinut că litigiul în masă a fost nedrept, deoarece Rodgers a păstrat dovezile ştiinţifice favorabile companiei în afara proceselor şi a permis ca mii de cereri ”neverificate” să mărească dosarul instanţei.

Cu toate acestea, un judecător de faliment a respins în iunie falimentul, constatând că Aearo nu se afla într-o dificultate financiară suficientă pentru a-l justifica.

Acordul vine la doar două luni după ce 3M a anunţat un acord provizoriu de 10,3 miliarde de dolari cu o serie de sisteme publice de apă din SUA, pentru a rezolva reclamaţiile privind poluarea apei cu substanţe per- şi polifluoroalchilice sau PFAS, cunoscute sub numele de ”substanţe chimice pentru totdeauna”.

Acordul nu este încă definitiv, dar a eliminat un potenţial obstacol luni, deoarece 22 de state şi teritorii americane şi-au retras obiecţiile anterioare la acesta.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.