Un atelier de plăcinte armâneşti cu mătuşa Chiraţa pentru copii "Piti cu harauâ" va fi organizat duminică, de la ora 14.00, la Clubul Ţăranului de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNTR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cu Tenda" şi Culese din Balkani îi invită pe cei mici la "Piti cu harauâ/ Atelier practic de plăcinte armâneşti cu mătuşa Chiraţa - pentru copii".

Plăcintele armâneşti se gătesc diferit, în funcţie de anotimp şi de loc: cu caş (telemea sărată), cu praz, urzici, ştevie, spanac, cu varză, carne, sau dulce, cu mere, dovleac. Preparatul este nelipsit duminicile, de la onomastici, sărbători de-a lungul anului, însoţind aromânii în mai toate momentele: la Lăsata Secului, cu bănuţ ascuns pentru noroc de Anul Nou, la nuntă.

Pita (plăcinta armânească) este transmisă din generaţie în generaţie, de la maie la nipoatâ. În cadrul festivalului Culese din Balkani, copiii sunt încurajaţi să înveţe meşteşugul plăcintelor armâneşti de la mătuşa Chiraţa Gheorghe, bucătăreasă aromâncă vestită.

Atelierul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani. Numărul de locuri este limitat la 20. Înscrierile se fac la educatiemuzealamtr@gmail.com. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Atelierul face parte din proiectul european "Cu Tenda" - Stories, Images and Sounds On The Move, derulat de către Muzeul Naţional al Ţăranului Român în calitate de lider de proiect, împreună cu trei parteneri din spaţiul sud-estului european: Association Center for Intercultural Dialogue - Kumanovo, Rep. Macedonia; O.R.S. Osservatorio Ricerca Sociale. Centro Studi, Politiche e Ricerche Sociali - Italia; Universitatea "Paisii Hilendarski" din Plovdiv, Bulgaria. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.