Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, Institutul Naţional al Patrimoniului şi Art Safari deschid anul 2024 cu o serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Naţionale. Începând cu 13 ianuarie, şapte noi evenimente sunt incluse pe agenda culturală din România. În 15 ianuarie va avea loc concertul extraordinar „Despre cultură”, susţinut de Corul Madrigal. Evenimentul este programat să înceapă la ora 19.00, la Palatul Patriarhiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Calendarul evenimentelor

Sâmbătă, 13 ianuarie 2024 | 11:00

Galeriile „Madrigal – Marin Constantin”, Senatul României, Palatul Parlamentului

Expoziţia „Muzică şi Patrimoniu”
Publicul va avea ocazia să cunoască în avanpremieră noul proiect „Muzică contemporană românească în spaţii antice universale”, prin care situri antice aflate în patrimoniul UNESCO sunt puse în valoare prin creaţii muzicale contemporane româneşti, în interpretarea Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”. Expoziţia este deschisă publicului în intervalul orar 11:00 - 16:00. Accesul este gratuit şi se realizează începând cu ora 11:00, pe la intrarea A1 a Palatului Parlamentului.

Sâmbătă, 13 ianuarie 2024 | 12:00
Senatul României, Palatul Parlamentului
Conferinţa „Importanţa educaţiei prin muzică şi patrimoniu”, organizată de Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” alături de Institutul Naţional al Patrimoniului, pune pe agenda publică două subiecte esenţiale pentru şcoala românească: educaţia muzicală şi pentru patrimoniu. Conferinţa va analiza politicile publice existente în domeniu, beneficiile implicării copiilor şi tinerilor în mişcarea corală, după modelul de succes al Programului Naţional Cantus Mundi, precum şi impactul programelor educaţionale desfăşurate de Institutul Naţional pentru Patrimoniu. Evenimentul este dedicat autorităţilor şi profesioniştilor din domeniu. Accesul se realizează pe bază de invitaţie.

Duminică, 14 ianuarie 2024 | 11:00 – 14:00
Art Safari, Bucureşti, Palatul Dacia-România, Atrium
„Şezătoarea de la Ozun – atelier de cusut ii” este un eveniment care aduce tradiţiile româneşti într-o veritabilă şezătoare culturală, organizată alături de membrele Şezătorii la Ozun. Publicul are ocazia să înveţe arta cusutului iei româneşti, recunoscute în patrimoniul UNESCO, de la artiste care continuă acest meşteşug străvechi şi în prezent. Accesul publicului la şezătoare este gratuit.

Luni, 15 ianuarie 2024 | 9:30
Palatul Cesianu-Racoviţă (Casa de licitaţii Artmark)
Institutul Naţional al Patrimoniului lansează programul RO Haereditas, o serie de conferinţe care pun bazele unei conversaţii la nivel naţional pentru protejarea, conservarea şi punerea în valoare a moştenirii culturale. Programul urmăreşte să identifice probleme şi să aducă soluţii prin conversaţii, schimburi de idei şi bune practici în mai multe oraşe din ţară pentru a identifica provocările pe care autorităţile naţionale şi locale din domeniu le întâmpină, dar şi pentru a trece în revistă ultimele noutăţi în materie de restaurare, conservare şi punere în valoare a patrimoniului cultural românesc.

Luni, 15 ianuarie 2024 | 10:00
Spaţiul public
Lansarea Programului „Muzică contemporană românească în spaţii antice universale”
Corul Madrigal şi Institutul Naţional al Patrimoniului lansează primul episod, „Sarmizegetusa – Flăcări şi roţi”, o producţie video care invită publicul la un exerciţiu de arhitectură sonoră. Emblematica piesă „Flăcări şi roţi” scrisă pentru Madrigal de compozitorului român Corneliu Cezar, reconstruieşte prin sunet spaţiul unic al sitului dacic Sarmizegetusa Regia, parte a Patrimoniului universal UNESCO, şi îi conferă noi semnificaţii.

Luni, 15 ianuarie 2024 | 12:00 - 21:00
Art Safari, Bucureşti, Palatul Dacia-România
Art Safari marchează Ziua Culturii Naţionale şi îşi prelungeşte programul expoziţional cu o zi. Publicul este invitat să viziteze toate cele şase expoziţii din cadrul Art Safari Stars Edition, iar tururi ghidate sunt oferite la orele 14:00, 16:00, 19:00, 20:00. Accesul se face pe bază de bilet. Biletele sunt disponibile pe platforma Art Safari.

Luni, 15 ianuarie 2024 | 19:00
Palatul Patriarhiei, Bucureşti
Concertul Extraordinar „Despre Cultură”, susţinut de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, avându-i ca invitaţi pe actorii Victoria Cociaş, Claudiu Istodor şi Adrian Titieni. Evenimentul este un omagiu adus compozitorilor români din toate timpurile. Structurat ca un periplu prin creaţia românească din secolele XVII – XX, repertoriul include o colecţie amplă de muzică veche, modernă şi contemporană autohtonă, în care sunetul unic al Corului Madrigal se împleteşte cu emoţia şi expresivitatea unor lucrări emblematice. Concertul este organizat în co-producţie cu Institutul Naţional al Patrimoniului. Evenimentul este cadoul Corului Madrigal pentru public, de Ziua Culturii Naţionale. Accesul la concert este gratuit şi se realizează pe bază de rezervare pe platforma Bilete.ro (https://www.bilete.ro/corul-madrigal-concert-extraordinar-despre-cultura/).

Evenimentele organizate de Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, Institutul Naţional al Patrimoniului şi Art Safari, se înscriu în seria manifestărilor Ministerului Culturii, care marchează data de 15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.