Zeci de jurnalişti au murit din cauza noului coronavirus din martie în lume, a estimat vineri organizaţia elveţiană PEC (Press Emblem Campaign), deplângând o protecţie insuficientă a angajaţilor din mass-media care relatează despre pandemie, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înainte de Ziua mondială a libertăţii presei care este sărbătorită duminică, această organizaţie neguvernamentală avertizează că numeroşi jurnalişti se pun în pericol pentru a transmite informaţii despre criza Covid-19, unii dintre ei îmbolnăvindu-se. 

Într-un comunicat, ONG-ul cu sediul la Geneva care militează pentru protejarea jurnaliştilor a spus că a recenzat de la 1 martie "decesul ca urmare a coronavirusului a 55 de jurnalişti din 23 de ţări". "Cauza profesională a unora dintre decese nu este mereu stabilită", precizează asociaţia.            

"Jurnaliştii se confruntă cu riscuri semnificative în această criză, căci ei trebuie să continue să informeze, mergând în spitale, intervievând medici, infirmiere, lideri politici, specialişti, cercetători, pacienţi", a subliniat aceasta. 

"În diverse ţări, măsurile de protecţie necesare (distanţare, purtarea măştii, măsuri de igienă, carantina) nu au fost aplicate, mai ales la începutul epidemiei", continuă ONG-ul.                

Ecuador a fost cea mai afectată ţară cu cel puţin 9 jurnalişti morţi din cauza virusului, urmată de Statele Unite (8), Brazilia (4), aproi Marea Britanie şi Spania (câte 3 fiecare), potrivit bilanţului organizaţiei.       

Lupta contra pandemiei, care a ucis 230.000 de persoane din 3,2 milioane de cazuri de infectare în lume, "este folosită ca pretext de unele guverne pentru a reprima libertatea de exprimare, de manifestare", denunţă secretarul general al PEC Blaise Lempen, care solicită ca "toate statele să respecte dreptul la informare al cetăţenilor şi dreptul lor la sănătate". 

"Cenzura, închiderea site-urilor, închisoare arbitrară pentru jurnalişti, atacuri fizice şi verbale, legislaţie de excepţie care reduce libertatea presei, sunt încălcări constatate în ultimele săptămâni", potrivit ONG-ului, în momentul în care "informaţia publică este în special importantă în timpul acestei crize sanitare". "Transparenţa este primordială şi poate salva vieţi în caz de criză sanitară", a subliniat PEC.            

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.