În noaptea de 7 mai, în satul Skovorodynivka situat în estul Ucrainei, mai multe atacuri cu rachete ruseşti au lovit frontal muzeul naţional dedicat memoriei poetului şi filozofului ucrainean Grigori Skovoroda, loc unde a fost înmormântat în 1794. Acte care l-au lăsat "fără voce" pe preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţat la ora 23.00, incendiul a avut timp, din păcate, să distrugă acoperişul clădirii şi să provoace explozia ferestrelor şi a uşile înainte de sosirea pompierilor. Pentru a preveni eventuale atacuri, directorul muzeului a decis în prealabil să mute operele cele mai preţioase din acest conac de secol XVIII. 

 

"Din fericire, colecţia nu a fost distrusă. Ea a fost mutată mai devreme pentru a evita ca patrimoniul cultural să fie distrus din cauza acţiunilor ostile ale Rusiei", a declarat Aleksandr Tkachenko, ministrul ucrainean al Culturii , pe Telegram. Dar dacă atacul nu a deteriorat multe lucrări, fiul directorului, prezent la faţa locului pentru a proteja restul colecţiilor, a fost rănit la picior în urma unor prăbuşiri. 

"În fiecare zi a acestui război, armata rusă face ceva care mă lasă fără voce. Dar a doua zi el face altceva care te face să simţi din nou la fel”, a spus Volodimir Zelenski într-o alocuţiune video târziu în noapte, relatează Reuters. "Lovituri ţintite asupra muzeelor ​​- nici măcar teroriştii nu s-ar gândi la asta. Dar acesta este genul de armată împotriva căreia luptăm", a continuat preşedintele.

"Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la naşterea marelui filozof”, a spus guvernatorul regiunii Harkov. De origine cazac ucrainean, Grigori Skovoroda a fost un poet şi filozof influent al secolului al XVIII-lea, care a lucrat în special la teoria celor trei lumi. El a fost cel mai bine cunoscut pentru colecţia sa de treizeci de poezii intitulată "Grădina cântărilor divine şi Fabulelor din Harkov". Şi pentru toate aceste contribuţii, satul în care a crescut poetul, Ivanovka, a decis să îşi redenumească Skovorodynivka în memoria sa, a explicat pentru Reuters guvernatorul Harkovului. Înainte de a încheia: „Ocupanţii pot distruge muzeul în care a lucrat Skovoroda în ultimii ani de viaţă şi unde a fost înmormântat. Dar nu ne vor distruge memoria şi valorile". 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.