Iuri Savchuk, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a Ucrainei pentru al Doilea Război Mondial, a sărbătorit ridicarea tridentului pe monumentul de la Kiev.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este foarte frumos că am finalizat o anumită etapă a lucrărilor”, a declarat el. „Este o zi frumoasă, însorită, (râul) Nipru este sclipitor, nu există nicio alertă aeriană. Tridentul este pe scut. Glorie Ucrainei””.

Sculptorul tridentului, Oleksi Pergamenshchik, fluturând un steag ucrainean la bază, a declarat: „Glorie Ucrainei! Glorie eroilor! Glorie forţelor armate!”. 

El a declarat ulterior pentru AFP: „Sunt fericit pentru că este exact cum trebuie - nu este prea mare, nu este prea mic, nu este prea subţire - este exact cum trebuie... Sunt recunoscător că mi s-a încredinţat această sarcină şi sper că naţiunea ucraineană şi poporul ucrainean vor fi mulţumiţi”. 

El a spus că plănuieşte să urce mai târziu şi să lucreze de pe un leagăn pentru a centra perfect tridentul şi a finisa suprafaţa de oţel, astfel încât „să arate ca şi cum [ar fi] fost acolo iniţial”.

Costul total al înlocuirii secerei şi ciocanului cu tridentul a fost raportat la 758.000 de dolari, plătiţi din donaţii şi sponsorizări şi nu din fonduri de stat, relatează AFP.

Un sondaj realizat anul trecut de Ministerul Culturii a arătat că 85% dintre ucraineni au susţinut eliminarea secerei şi ciocanului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.