Cercetătorii israelieni au dezvăluit că literele care sunt înscrise pe un inel descoperit acum 50 de ani într-un sit arheologic din Cisiordania formează numele lui Pilat din Pont, potrivit ziarului Haaretz, citat de Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inelul autentificat de cercetătorii israelieni de la Universitatea Ebraică din Ierusalim ar fi cel al lui Pilat din Pont, guvernatorul roman care, potrivit Bibliei, a ordonat condamnarea la moarte a lui Iisus. 

Bijuteria a fost descoperită de un arheolog israelian în 1969 în Cisiordania, în situl din colina care adăposteşte mormântul regelui Irod cel Mare din secolul I. 

Arheologii şi epigrafiştii au descifrat, după şlefuire, graţie unei aparat foto de rezoluţie înaltă, misterul inscripţiei: un crater, un recipient folosit pentru vin, care este flancat de litere greceşti ce compun numele "Pilat".  

"Pilat era un nume foarte rar întâlnit în Palestina din secolul I", explică profesorul Dany Schwarz. "Nu cunosc un alt Pilat din acea perioadă". Roi Porat, directorul săpăturilor de la Herodion, a confirmat pentru Times of Israel: "Legătura cu Pilat din Pont este evidentă". 

Pilat din Pont fusese trimis de către Roma să conducă Provincia Iudeea între anii 26 şi 36 d.H. Pentru că a autorizat crucificarea lui Iisus, potrivit Evangheliilor, el şi-a creat o reputaţie proastă de-a lungul secolelor. 

"Credem că inelul a fost fabricat la un atelier local, poate la Ierusalim", au explicat arheologii care au examinat obiectul. 

Montura inelului nu este foarte rafinată, nici prezenţa unui recipient ca acesta. Şi astfel lasă de înţeles că se aseamănă mai mult cu cele purtate de soldaţi, persoane de clasă mijlocie sau demnitari de rang mai mic. 

Podoaba ar fi putut fi purtată de un membru mai puţin important al familiei sale sau de un angajat al administraţiei însărcinat să aplice sigiliul lui Pilat din Ponce. Poate să fi fost purtat de un sclav eliberat. Guvernatorul poate că nu l-a purtat decât în intimitate, în zilele fără ceremonii oficiale, a mai presupus Roi Porat. 

Din punct de vedere arheologic, bijuteria are valoare: până acum, o singură inscripţie care menţiona numele lui Pilat din Pont era cunoscută. Ea a fost găsită în Cezareea Maritimă într-un teatru ridicat de guvernator în onoarea împăratului Tiberius. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.