Un artist danez a primit echivalentul a 83.000 de dolari pentru a recrea tablouri ale sale mai vechi folosindu-se de bancnote, însă a livrat două pânze albe cu titlul „Take the Money and Run”, iar acum Kunsten Museum cere banii înapoi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jens Haaning a primit din partea muzeului 534.000 de coroane, bani gheaţă, pentru a reproduce două dintre lucrările lui reprezentând salariul anual în Danemarca şi Austria.

El a oprit banii şi a trimis muzeului două pânze albe. Până acum, reacţia muzeului a fost una neclară.

„Mi-a agitat echipa curatorială şi m-a agitat şi pe mine puţin, dar am şi râs pentru că a fost destul de amuzant”, a declarat Lasse Andersson, directorul muzeului din oraşul Aalborg, pentru „Newsday” de la BBC.

Anderson a spus clar că banii trebuie înapoiaţi când se va încheia expoziţia. „Sunt banii muzeului şi avem un contract care spune că banii trebuie să revină până pe 16 ianuarie”, a explicat el.

Haaning, în vârstă de 56 de ani, a susţinut că va păstra suma. „Lucrarea este aceea că le-am luat banii”, a declarat el pentru dr.dk. „Îi încurajez pe alţii care lucrează în aceleaşi condiţii mizerabile ca mine să facă la fel”. El a adăugat că recrearea lucrărilor sale mai vechi l-ar fi costat 25.000 de coroane pe lângă suma acordată de muzeu.

Anderson a mai declarat pentru BBC că a respins afirmaţia lui Haaning potrivit căreia muzeul nu a fost de acord să îl plătească în mod corect.

„Tocmai am semnat un acord cu asociaţia artiştilor danezi care adună plăţile primite de artişti când sunt expuşi. Cred că Jens a cam încălcat înţelegerea”, a precizat directorul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.