Telescopul spaţial Hubble al NASA şi al Agenţiei Spaţiale Europene a difuzat vineri o imagine a galaxiei NGC 1365 (Marea Galaxie Spirală Barată), aflată la 60 de milioane de ani lumină, unde sute de stele se formează din particule de praf şi gaz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Localizate în constelaţia Fornax, vârtejurile colorate în albastru şi portocaliu arată locul în care s-au format stele şi zone unde urmează să ia naştere noi aştri.

În marginile imaginii, pot fi observate regiuni enorme în care se formează stele în NGC 1365. Zonele colorate în albastru deschis indică prezenţa a sute de stele-bebeluşi, care au luat naştere din fuziunea gazului cu pulberile. 

Această imagine a fost surprinsă de Hubble în timpul unei prospecţiuni făcute împreună cu telescopul ALMA din Chile.

Studiul, intitulat „PHANGS”, îi va ajuta pe cercetători să înţeleagă cum influenţează diversitatea mediilor galaxiei observate în universul apropiat formarea stelelor şi a grupurilor de stele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.