Spectacolul ”Micul Prinţ”, de Antoine de Saint-Exupéry, regizat de Alexandru Dabija, cu Dorina Chiriac în distribuţie, va fi jucat în premieră la Sala ”Radu Beligan” a Teatrului de Comedie din Bucureşti, miercuri, de la ora 19.00.
”«Micul Prinţ» şi-a depăşit condiţia de basm pentru copii şi intră într-o zonă filosofică, metafizică, mult mai profundă”, a spus Alexandru Dabija.
Alături de Dorina Chiriac, din distribuţia spectacolului mai fac parte: Bogdan Cotleţ, Valentin Teodosiu, Eugen Racoţi, Alexandru Bogdan, Dan Rădulescu, Lucian Ionescu, Alexandru Turcu, Sara Chifor, Miral Solcanu, Tudor Roşu şi Vlad Bazgă.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Mircea Cantor a realizat scenografia şi materialele video, iar muzica este semnată de Ada Milea.
”Am încercat să creez o avancameră unde să ne pregătim pentru magica lume a «Micului Prinţ», în care ne dăm jos hainele zilei, gândurile ce ne-au frământat. Intrăm într-un nou univers unde vedem nişte planete ciudate în loc de candelabre, unde vedem proiecţii video cu peisaje stranii şi unde auzim doi copii îmbrăcaţi în alb (un băiat şi o fată) în timp ce rostesc simplu: «Hoţii nu îţi ştiu ziua de naştere», «Cuşca e liberă, dar nu şi pasărea», «Focul s-a stins demult dar noi ne încălzim cu cuvintele», «Mâna mea e lingura ta, te hrăneşte»”, a spus Mircea Cantor.
Spectacolul ”Micul Prinţ” este realizat în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti.
Alexandru Dabija, născut în 1955 la Piatra-Neamţ, este unul dintre cei mai importanţi regizori români ai momentului. A fost repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ unde a debutat în 1976, cu spectacolul ”Un nou mod de a plăti vechile datorii”, de Philip Massinger, care i-a adus premiul pentru cel mai bun regizor al anului. În cei 40 de ani de carieră a montat în întreaga ţară, atât texte clasice cât şi contemporane, fiind distins cu numeroase premii.
În 1995 a primit premiul UNITER „Cel mai bun spectacol” pentru Orfanul Zhao, iar în 2010 a primit Premiul Uniter „Cea mai bună regie” pentru spectacolul Pyramus &Thisbe 4 You. În 2014 i-a fost dedicată secţiunea ''Personalităţi notorii ale teatrului românesc'', inaugurată în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Scenice — Bienala Teatrului ''Eugene Ionesco'' (BITEI) de la Chişinău.
Din anul 1991, Alexandru Dabija este regizor al Teatrului Odeon din Bucureşti şi a fost director al teatrului între 1991-1994 şi 1996-2002.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.