Soprana Angela Gheorghiu a devenit cetăţean de onoare al Capitalei, pentru "vocea unică şi uimitoarea prezentă scenică”, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat, luni, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 44 de voturi "pentru” şi două abţineri.

"Vocea unică şi uimitoarea prezenţă scenică au transformat-o pe soprana Angela Gheorghiu într-un superstar al operei internaţionale: la Royal Opera House în La Boheme, la Metropolitan Opera New York, la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House Convent Garden a cântat pentru prima dată mult-aclamatul La Traviata în 1994, legendara reprezentaţie pentru a cărei transmitere în direct BBC şi-a întrerupt programul. (...) Este unul dintre motivele cele mai frumoase pentru care ne putem mândri că suntem români (...) Vocea ei este considerată de către critica internaţională drept o combinaţia între vocile a două celebre cântăreţe de operă, Maria Callas şi Renata Tebald”, se arată în proiectul de hotărâre.

Angela Gheorghiu s-a născut în 7 septembrie 1965 în Adjud, judeţul Vrancea şi a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A debutat în 1992 la Royahl Opera House în La Boheme şi a cântat în săli de operă şi de concert din New York, Londra, Paris, Berlin, Tokyo, Roma, Palermo, Amsterdam, Valencia, Praga, Taipei şi alte oraşe din lume. A cântat la concertul dat cu ocazia jubileului Reginei Beatrix în Amsterdam.

Albumele înregistrate au primit premiile Gramophone, Echo, Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique în Franţa, premiul Cecilia în Belgia, Musica e dischi Foreign Lyric Production în Italia sau premiul Criticilor Americani, precum şi distincţii: „La Medaille Vermeille de la Ville de Paris”, „Officier de l’Ordre des Arts et Lettres” şi „Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres” din partea Ministerelor Culturii din Franţa şi România. Soprana a primit şi titlul de „Artista Anului” la Premiile Classical Brit în 2001 şi 2010, precum şi titlul onorific Doctor Honoris Causa din partea Universităţii de Arte din Iaşi şi Steaua României. În 2014, i-a fost acordat titlul onorific Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.