Sonda spaţială Gaia, lansată în urmă cu trei ani, a dezvăluit poziţiile în care se află 1 miliard de stele din Calea Lactee, cu ajutorul cărora oamenii de ştiinţă europeni au alcătuit o hartă impresionantă a galaxiei noastre, informează francetvinfo.fr

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sonda Gaia a fost lansată pe 19 noiembrie 2013 de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) cu misiunea de a alcătui o hartă 3D a galaxiei Calea Lactee. Sonda europeană a furnizat de curând primele sale imagini. 

”Gaia se află acum la o distanţă de 150 de milioane de kilometri faţă de Terra, în direcţia opusă faţă de Soare”, a dezvăluit pentru France 3 cercetătorul Jean-Christophe Batteria. 

Punctul în care se află sonda spaţială nu a fost ales din întâmplare.

Gaia a pornit în 2013 spre acel punct, aflat într-o zonă în care gravitaţia exercitată de Terra şi cea exercitată de Soare se echilibrează. Din acest motiv, Gaia se află într-o poziţie geostaţionară, iar acest fapt este indispensabil pentru măsurarea cu mare precizie a poziţiei stelelor şi a distanţelor dintre ele.

În total, un miliard de stele au fost localizate de satelitul Gaia.

”E colosal, dar acest numără reprezintă doar o mică sutime din galaxia noastră care are 100 de miliarde de stele”, a explicat Jean-Christophe Batteria. 

Gaia ar putea descoperi şi exoplanete care orbitează în jurul acelor stele şi, cu puţin noroc, ar putea chiar să descopere planete capabile să întreţină viaţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.