Scrisori ale lui Karl Marx către editorul său francez şi contractul primei ediţii franceze a operei principale, "Capitalul", vor fi scoase la licitaţie, marţi, la Paris, a anunţat casa Ader Nordmann.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat, casa de licitaţii a precizat că vânzarea va cuprinde "un ansamblu de manuscrise provenite de la editorul francez al volumului "Capitalul", de Karl Marx (1818-1883), care cuprinde contractul original al primei ediţii franceze a acestei lucrări fundamentale a marxismului, precum şi 23 de scrisori de mână ale autorului trimise editorului său". 

Contractul este estimat între 20.000 şi 25.000 de euro, în timp ce pentru scrisori, estimările urcă de la 2.500 de euro la 30.000 de euro. 

Aceste documente au fost păstrate de un urmaş al lui Maurice Lachâtre, editorul francez al lui Karl Marx.

"Scoaterea la vânzare a acestor documente, cunoscute doar de specialişti, a permis realizarea unei descoperiri legate de "Capitalul", potrivit expertului în manuscrise Thierry Bodin, citat de casă: ele demonstrează că Marx, nemulţumit de traducerea propusă de editorul său, a tradus el însuşi primul capitol a cărţii sale. 

"Aceste documente precizează rolul jucat de filosof în această ediţie franceză. Se cunoaşte faptul că Marx a contribuit la această traducere, dar nu şi că a scris atât de mult", au estimat comisarii licitaţiei, David Nordmann şi Xavier Dominique.

De altfel, Marx l-a ales pe Maurice Lachâtre pentru că acesta din urmă se angajase să-i publice cartea "într-o formă şi la un preţ care să permită lucrării să ajungă şi la cei care nu îşi permit". 

Marx este coautor al "Manifestul Partidului Comunist", alături de Friedrich Engels. Potrivit Manifestului, toată istoria omenirii este bazată pe diferenţele de clasă. Guvernul capitalist al Chinei îi prezintă lucrarea ca pilon central al modului său de guvernare.

Însă, Marx rămâne o personalitate controversată în rândul germanilor, dintre care mulţi au trăit sub guvernul comunist al Uniunii Sovietice, inspirat de acest filosof. 

Teoriile lui Marx au fost folosite de adepţii lucrărilor sale pentru a pune bazele comunismului, un regim în care clasele sociale şi proprietatea privată dispar. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.