Scriitorul Pierre Guyotat a primit, marţi, premiul Médicis 2018 pentru cartea sa autobiografică "Idiotie", "un apel la emancipare", apărută la editura Grasset, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Romancierul i-a urmat lui Yannick Haenel, recompensat pentru "Tiens ferme ta couronne" (Gallimard) în 2017.

"Idiotie" s-a aflat în competiţie cu "Arcadie" (P.O.L.), de Emmanuelle Bayamack-Tam, "Tous les hommes naturellement désirent savoir" (JC Lattès), de Nina Bouraoui, "Ça raconte Sarah" (Minuit), de Pauline Delabroy-Allard, "Frère d'âme" (Seuil), de David Diop, "L'Eau qui passe" (Gallimard), de Franck Maubert, şi "Par les écrans du monde" (Seuil), de Fanny Taillandier.

Premiul Médicis pentru roman străin i-a fost atribuit lui Rachel Kushner pentru "Le Mars Club" (Stock), tradus din engleză de Sylvie Schneiter. Premiul pentru eseu a revenit volumului "Les frères Lehman", de Stefano Missini (Globe).

Născut în 1940, Pierre Guyotat a publicat în 1967 "Tombeau pour cinq cent mille soldats", care este un melanj de sex şi război, şi care cunoaşte un mare impact. Generalul Jacques Massu a interzis cartea în barăcile soldaţilor francezi din Germania. Autorul ia legătura cu Philippe Sollers şi frecventează grupul "Tel Quel", de care se va despărţi în 1973. 

În mai 1968, Pierre Guyotat a creat împreună cu Nathalie Sarraute şi Michel Butor Uniunea scriitorilor. În 1970, îi apărea "Eden, Eden", imediat interzis de ministrul de Interne. Interdicţia va fi ridicată abia în 1981. 

În 2004, scriitorul şi-a donat arhivele Bibliotecii Naţionale (BNF).

Premiul Médicis, înfiinţat în 1958 de Gala Barbisan şi Jean-Pierre Giraudoux, este atribuit în fiecare an în cadrul unei ceremonii care este organizată în restaurantul La Méditérranée din Piaţa Odéon din Paris. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.