Romancierul Milan Kundera a primit cetăţenia cehă la 40 de ani de când i-a fost retrasă de regimul comunist, a anunţat marţi ministerul ceh al Afacerilor Externe, citat de presa franceză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Milan Kundera şi soţia sa Vera au primit documentele la domiciliul lor din partea ambasadorului ceh la Paris, Petr Drulak, pe 28 noiembrie, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. 

"Nu a existat o ceremonie, doar o livreare personală", a declarat ea, adăugând că, potrivit ministrului ceh al Afacerilor Externe, cărţile lui Milan Kundera "au adus Republicii cehe celebritatea în toată lumea". 

Premierul ceh Andrej Babis le-a propus cetăţenia lui Milan Kundera şi soţiei sale în timpul vizitei sale la Paris, anul trecut. "Ei au fost încântaţi cu adevărat. Sunt conştienţi că acesta nu este un moemnt care le va schimba viaţa, dar au simţit caracterul simbolic al acestui gest şi a fost foarte important pentru ei", a declarat Drulak pentru cotidianul Pravo.  

Kundera, în vârstă de 90 de ani, şi-a părăsit ţara de origine pentru Franţa în 1975. Autorităţile din Cehia i-au retras cetăţenia ca urmare a publicării romanului "Cartea râsului şi a uitării" în 1979, în care l-a descris pe preşedintele cehoslovac Gustav Husak drept "preşedinte al uitării". 

În 1981, Kundera a devenit cetăţean francez. Cehoslovacia a fost împărţită în 1993 în Republica Cehă şi Slovacia la patru ani de la prăbuşirea regimului comunist. 

După căderea comunismului, romancierul a revenit în Cehia de câteva ori, însă vizitele sale au fost discrete. Kundera a fost ultima dată în Cehia în urmă cu 22 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.