Scriitorul şi poetul francez Michel Houellebecq a pierdut, joi, procesul pe care l-a intentat ziarului Le Monde în urmă cu un an, căruia i-a reproşat "violarea dreptului de autor", mai exact faptul că a publicat o notă pe care autorul o înmânase avocatului său în timpul unui alt proces, din 2002, informează presa franceză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma unui interviu acordat în 2002 revistei Lire, în care scriitorul a afirmat că "religia cea mai tâmpită este, totuşi, islamul", Michel Houellebecq a fost acţionat în judecată de lideri ai comunităţii musulmane din Franţa. Procesul a provoacat un imens scandal.

În favoarea lui au venit să depună mărturie, printre alţii, Philippe Sollers şi Fernando Arrabal, iar scriitorul a fost achitat. 

Pe 20 august 2015, în cadrul unei serii de articole consacrate scriitorului, cotidianul Le Monde a revenit asupra procesului din 2002. Scriitorul a fost urmărit de poliţie pentru declaraţia făcută, se arăta în articol. Aceste cuvinte au fost publicate în revista Lire. 

În timpul procesului cu ziarul francez, scriitorul a scris: "Decizia mea este irevocabilă: pentru mine mass-media nu mai există", notă pe care i-a dat-o avocatului Emmanuel Pierrat. 

În termenul procesului de joi, instanţa civilă a Tribunalului de la Paris a respins cele două obiecţii invocate de Michel Houellebecq. Scriitorul spunea, printre altele, că i-ar fi fost încălcat dreptul de autor. 

Michel Houellebecq s-a supărat anul trecut, după ce Ariane Chemin, reporter Le Monde, a publicat şase articole biografice "neaprobate" de scriitor. Într-o declaraţie trimisă agenţiei de ştiri franceze, scriitorul i-a descris pe jurnalişti drept "paraziţi" şi "gândaci" şi pe semnatara articolului ca "specialistă în înşelătorie". 

În răspuns, editorul Le Monde Jérôme Fenoglio l-a acuzat pe Houllebecq că a denigrat în mod sistematic jurnaliştii care "nu l-au agreat" şi care "nu i-au ridicat statuie" după cum îşi dorea. 

Cele şase articole ale jurnalistei Ariane Chemin au zugrăvit, departe de a fi negative, un portret al viziunilor pesimiste ale lui Michel Houllebecq. 

În ceea ce priveşte secretul profesional de care se plângea Michel Houellebecq, "nici jurnaliştii, nici editorii nu sunt răspunzători acestui secret", a răspuns tribunalul. În plus, judecătorii au subliniat că scrisoarea respectivă a fost adresată cotidianului Le Monde în "cunoştinţă de cauză" de către avocatul Emmanuel Pierrat, care a cerut ziarului să menţioneze că nota provine din colecţia sa.

Michel Houellebecq a fost pus să plătească 4.000 de euro ziarului pentru cheltuieli de procedură. Le Monde i-a cerut 10.000 de euro pentru procedură abuzivă, cererea fiind respinsă în acest punct. 

Jurnalista Ariane Chemin şi cotidianul Le Monde sunt "foarte fericiţi" că tribunalul a respins cererile lui Michel Houellebecq "în mod particular nefondate", a spus avocatul ziarului, François Saint-Pierre, titrează publicaţia.

"Ceea ce era în joc era libertatea" pentru un ziar "de a publica portretul unui scriitor care-i refuza orice interviu, a spus avocatul. "Scriitorii cunoscuţi nu sunt maeştri ai discursurilor, în ceea ce-i priveşte", a adăugat Saint-Pierre.

Michel Houellebecq a refuzat să facă declaraţii în Le Monde şi a cerut şi celor apropiaţi să facă la fel. 

Michel Houellebecq s-a născut cu numele Michel Thomas pe 26 februarie 1958 în insula La Réunion, teritoriu francez. A studiat agronomia la Institutul National de Agronomie Paris-Grignon şi cinematografia la Şcoala Naţională Superioară Louis Lumiere, pe care a abandonat-o înainte de obţinerea diplomei din cauza crizei personale şi profesionale cu care se confrunta.

Cu toate că şi-a început cariera literară ca poet, s-a orientat spre scrierea de romane, lucru care i-a adus succesul şi recunoaşterea publicului larg. Din opera lui Michel Houellebecq, la editura Polirom au apărut "Particulele elementare" (ediţia a doua revăzută, 2006), "Platforma" (2003), "Posibilitatea unei insule" (2006), "Inamici publici" (2008, 2009), "Harta şi teritoriul" (2011). "Supunere", cel de-al şaselea roman al celebrului Michel Houellebecq, a apărut anul trecut la editura Humanitas Fiction. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.