Raluca Nagy cu romanul "Teo de la 16 la 18" (editura Nemira, 2021), este nominalizarea României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La invitaţia Institutului Cultural Român, organizatorul etapei naţionale a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2022, juriul românesc, compus din Ruxandra Cesereanu, Bogdan Creţu şi Radu Vancu, a decis candidatul României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (European Union Prize for Literature / EUPL).

"La fel de remarcabil sub raport literar ca şi celelalte patru romane nominalizate (fiecare dintre ele excelente), 'Teo de la 16 la 18' ar putea interesa şi convinge juriul final prin faptul că este un adevărat tur de forţă din cel puţin două perspective. Mai întâi, cartea Ralucăi Nagy impresionează tematic, povestind lupta unei tinere femei cu propriul cancer, iar felul în care o face este o ultimă dovadă că literatura este salvare, în cel mai literal şi mai nemetaforic sens cu putinţă. În al doilea rând, romanul Ralucăi Nagy documentează această luptă printr-un imens joc stilistic, amestecând stiluri, limbi şi chiar alfabete, traversând geografii culturale occidentale şi (extrem-) orientale, punând la lucru o cantitate incredibilă de cunoştinţe, intra- şi extraliterare. Arcul electric al cărţii este generat de tensiunea dintre aceşti doi poli: posibila tragedie care se desfăşoară sub ochii noştri şi ludicul stilistic cu care ea este povestită. Literatura este ludică - dar ne poate salva: aceasta este lecţia esenţială pe care ne-o aminteşte romanul Ralucăi Nagy. Şi avem atâta nevoie de astfel de cărţi!“, a fost motivaţia juriului pentru această nominalizare. 

Raluca Nagy (n. 1979) a făcut studii de antropologie şi sociologie la Bucureşti, Rabat şi Bruxelles. A contribuit cu proze scurte la volumele colective "Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori români" (Editura Trei, 2016), "Nume de cod: Flash fiction. Antologie Literomania de proză scurtă" (Editura Paralela 45, 2019) şi "Izolare" (Editura Nemira, 2020).

A publicat povestiri în revista Iocan (2016, 2019), Revista de Povestiri (2017, 2018) şi LiterNautica (2020). "Un cal într-o mare de lebede" (Editura Nemira, 2018), primul său roman, a obţinut premiile pentru debut „Sofia Nădejde“ şi Observator cultural şi a fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry, Franţa. "Teo de la 16 la 18" (Editura Nemira, 2021) este cel de-al doilea roman al său.

Câştigătorul EUPL 2022 va fi anunţat la Paris pe 21 aprilie, la ceremonia de deschidere a Festival du Livre.

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură anunţă lista nominalizaţilor pentru 2022

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) pune în lumină autoare şi autori de ficţiune în curs de afirmare din Uniunea Europeană şi din afara ei. Implicând cele 41 de ţări participante la programul Creative Europe al Uniunii Europene, Premiul celebrează 41 de noi talente literare remarcabile de-a lungul unui ciclu de trei ani. Scoţând în evidenţă creativitatea şi resursele vaste şi diverse ale literaturii contemporane europene în domeniul ficţiunii, EUPL îşi propune să promoveze circulaţia literaturii în Europa şi să încurajeze un interes sporit pentru operele literare extra-naţionale. 14 scriitoare şi scriitori din 14 ţări iau parte la ediţia 2022. 

Ediţia 2022 este una specială pentru EUPL, aducând o schimbare în organizarea Premiului: în locul premierii unui laureat din fiecare ţară participantă, un juriu cu şapte membri europeni va premia, pentru prima oară, un câştigător unic al ediţiei, atribuind totodată cinci menţiuni speciale.

Suntem onoraţi să facem publică lista celor 14 nominalizaţi naţionali la  EUPL 2022, câte unul pentru fiecare ţară participantă. Nominalizarea autorilor şi a romanele lor a fost făcută de entităţi naţionale bune cunoscătoare ale scenei literare din ţările în care funcţionează şi cu experienţă în promovarea literaturii lor peste graniţe.

EUPL rămâne angajată în celebrarea literaturilor şi culturilor diverse, un lucru cu deosebire important în aceste vremuri nesigure. Consorţiul EUPL este onorat să poată include o nominalizare din Ucraina pe lista pentru 2022. Ne exprimam solidaritatea cu Ucraina şi, în particular, cu scriitorii, traducătorii, editorii, difuzorii de carte şi bibliotecarii ucraineni. Cu patru ani în urmă, EUPL a avut o primă laureată ucraineană, Haska Şîian, iar în 2022, Institutul Cărţii din Ucraina a nominalizat-o pe Eugenia Kuzneţova drept cea mai valoroasă voce în curs de afirmare din ţară în domeniul ficţiunii. Împreună cu întreaga comunitate mondială din sfera cărţii, consorţiul EUPL condamnă atacurile ruseşti şi face apel la restaurarea păcii în Ucraina.

Lista celor 14 nominalizaţi din acest an:

• Austria: Peter Karoshi, "Zu den Elefanten/ Elefanţii", Editura: Leykam Verlag
• Bosnia şi Herţegovina: Slađana Nina Perković, "U Jarku/ In the ditch", Editura: Imprimatur
• Belgia: Gaea Schoeters, "Trofee/ Trofeul", Editura: Uitgeverij Querido
• Georgia: Iva Pezuaşvili, "Un tobogan de gunoi", Editura: Intellect
• Grecia: Takis Kampylis, "Simptome generale", Editura: Kastaniotis
• Irlanda: Tadhg Mac Dhonnagain, "Madame Lazare", Editura: Futa Fata
• Italia: Daniele Mencarelli, "Sempre tornare/ A reveni mereu", Editura: Mondadori
• Lituania: Tomas Vaiseta, "Ch.", Editura: Baltos lankos
• Macedonia de Nord: Vladimir Iankovski, "Dorinţe ascunse, călătorii neobosite", Editura: Antologia
• Norvegia: Kjersti Anfinnsen, "Momente pentru eternitate", Editura: Kolon forlag
• România: Raluca Nagy, "Teo de la 16 la 18", Editura: Nemira
• Slovacia: Richard Pupala, "Ženy aj muži, zvieratá/ Femei şi bărbaţi, animale", Editura: Lindeni
• Spania: Jacobo Bergareche, "Los días perfectos/ Zile perfecte", Editura: Libros del Asteroide
• Ucraine: Eugenia Kuzneţova, "Întreab-o pe Mîecika", Editura: Bătrânul Leu

Câştigătorul EUPL 2022 va fi anunţat la ceremonia de deschidere de la Târgul de Carte de la Paris. Toţi autorii nominalizaţi vor fi promovaţi continuu pe o scenă europeană, spre a ajunge la un public mai larg, internaţional, precum şi pentru a intra în conexiune cu cititori din afara graniţelor lor lingvistice şi naţionale.

EUPL este organizat de un Consorţiu de asociaţii care cuprinde Federaţia Editorilor Europeni (FEP) şi Federaţia Difuzorilor de Carte Europeni şi Internaţionali (EIBF), cu sprijinul Comisiei Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.