Scriitorul britanico-indian Salman Rushdie a fost distins, duminică, cu Premiul pentru Pace la Târgul de Carte de la Frankfurt, eveniment care a avut loc în biserica istorică St. Paul, scrie dpa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premiul este în valoare de 25.000 de euro (26.500 de dolari) şi este considerat unul dintre cele mai importante premii din Germania. 

Laudându-l pe Rushdie într-un discurs, prietenul şi colegul său scriitor Daniel Kehlmann l-a descris pe autor ca fiind "probabil cel mai important apărător al libertăţii de artă şi de exprimare din epoca noastră". 

Juriul premiului a declarat că îl onorează pe Rushdie "pentru spiritul său de nestăpânit, pentru afirmarea vieţii şi pentru că a îmbogăţit lumea noastră cu dragostea sa pentru povestiri".

"În romanele şi în operele sale de non-ficţiune, el îmbină previziunea narativă cu inovaţie literară, umor şi înţelepciune", a scris juriul în o postare pe site-ul web al premiului.

"O listă remarcabilă de oameni îl au. Aşa că sunt foarte mulţumit că numele meu a fost adăugat pe această listă", a declarat Rushdie în timpul unui interviu acordat DW la începutul acestei săptămâni.

Prin câştigarea premiului, Rushdie se alătură listei laureaţilor: Margaret Atwood, Orhan Pamuk, Susan Sontag, Amos Oz, Vaclav Havel, printre alţii.

Rushdie a devenit celebru cu capodopera sa din 1981, "Midnight's Children". 

În 1989, liderul revoluţionar iranian de la acea vreme, ayatollahul Khomeini a cerut asasinarea autorului din cauza romanului lui Rushdie "Versetele satanice", care a fost considerat blasfemiator şi insultător pentru Islam.

Rushdie nu vede cu un ochi de când a fost înjunghiat de mai multe ori de către un atacator musulman în Statele Unite în 2022. Cea mai recentă carte a sa, "Victory City", este despre înjunghiere. Atacatorul a pledat nevinovat la acuzaţiile de tentativă de omor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.