”S.O.S. pe Marea Neagră”, un documentar care spune povestea unei nave aflate sub pavilion turcesc, cu 22 de oameni la bord, care a eşuat lângă plaja de la Vadu în urmă cu 54 de ani, va fi prezentat la Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, pe 6 aprilie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentarul ”S.O.S. pe Marea Neagră” prezintă povestea unui echipaj naufragiat a cărei unică salvare este un elicopter trimis pentru prima dată să efectueze o operaţiune de salvare pe mare. O misiune istorică, ce a avut loc în urmă cu 54 de ani şi care a devenit tema documentarului semnat de Cristina Ţilică, jurnalist al Televiziunii Române.

Filmul va rula în prezenţa realizatoarea, Cristina Ţilică, însoţită de cei care au susţinut realizarea proiectului. Printre aceştia se va află şi Dan Ştefănescu, pilot comandant la Tarom, managerul formaţiei de acrobaţie aeriană din România, "Iacarii acrobaţi", fiul comandantului Constantin Ştefănescu, românul care şi-a riscat viaţa pentru a salva vieţile unor marinari turci.

În 1963, anul în care a eşuat nava, relaţiile diplomatice între România şi Turcia nu erau foarte bune, iar Turcia a refuzat să trimită atunci un echipaj de salvare, deoarece România era considerată o ţară comunistă. E.S. Ömür Şölendil, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, a ţinut să mulţumească după 50 de ani României şi Televiziunii Române pentru redeschiderea acestei pagini de istorie şi pentru aportul românilor la salvarea vieţilor a 22 de marinari turci.

După cinci decenii, Şukru Cetiner, căpitanul vaporului “Abdullah” a fost găsit în partea asiatică a Turciei. El rememorează cu emoţie în perioada filmărilor faptul că îi este recunoscător Dumnezeului românilor pentru că a fost salvat de aviatorii români şi că le povesteşte, cât poate de des, fiului şi nepoţilor săi despre această binecuvântare. Comandantul secund al echipajului de pe elicopter este încă în viaţă - unul dintre cei cinci aviatori care şi-au riscat viaţa în misiunea de salvare a marinarilor turci - un capitol extrem de dificil deoarece condiţiile meteo de atunci nu permiteau decolarea elicopterului, iar aviatorii şi-au asumat răspunderea.

Prin documentarul realizat, ”S.O.S. pe Marea Neagră”, TVR 1 a adus imagini în premieră din timpul misiunii şi a reconstituit o zi eroică din istoria necunoscută a românilor.

Supravieţuitorii echipajului de pe elicopter - pilotul secund, mecanicul de bord şi căpitanul turc al vaporului eşuat pe ţărmul Mării Negre - au povestit în exclusivitate pentru TVR 1 cum s-a desfăşurat misiunea de salvare în condiţii meteo neprielnice, cu vânt puternic, în rafale de până la 90 km/h. Ce soluţii au găsit aviatorii români pentru a salva viaţa celor 22 de marinari vom afla în documentarul difuzat în data de 6 aprilie, la ICR Istanbul.

În documentar apar: Ion Tudose, comandor aviator în rezervă, Sukru Cetiner, căpitanul vaporului Abdullah, Stan Georgescu, mecanic navigant, E.S. Omur Şolendil, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, căpitan Cengiz Karabuber, preşedintele Asociaţiei Căpitanilor de Cursă Lungă Turcia, Remzi Ozmelek, armatorul vasului Abdullah, Dan Ştefănescu, pilot comandant Boeing 737 Tarom, Adrian Vasilache, pilot, directorul Aeroportului Tuzla.

În demersul Cristinei Ţilică pentru realizarea acestui documentar - reconstituire, în anul 2014, jurnalista a avut susţinerea ambasadorului României la Ankara, dar şi a ambasadorului Republicii Turcia la Bucureşti, transimte ICR Istanbul.

Cristina Ţilică este născută la Iaşi. După absolvirea liceului economic în oraşul natal, a fost, pe rând, studenta univeristăţilor “Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Jurnalism, "Al. I..Cuza” , Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, cursuri de zi, pe care le-a completat mai apoi la Bucureşti, la S.N.S.P.A, la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice Bucureşti, studii academice post universitare, specializarea audio-video.

Din anul 2001, Cristina Ţilică devine jurnalist al Televiziunii Naţionale unde, pe rând, este mai întâi reporter, redactor, apoi realizator, producător şi producător general al unor emisiuni de impact precum “Ora G", “Cu ochii-n patru”,”Cafeaua cu sare", “Ochiul Magic”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.