Romanul "Sonia ridică mâna" (Polirom, 2019), de Lavinia Branişte, a apărut recent la editura berlineză Mikrotext, în traducerea Manuelei Klenke, cu titlul "Sonia meldet sich", şi a fost lansat online, pe 30 aprilie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primul roman al Laviniei Branişte, "Interior zero" (Polirom 2016, 2018), a fost de asemenea publicat la editura germană Mikrotext, sub titlul "Null Komma Irgendwas", traducerea fiind semnată tot de Manuela Klenke.

"Sonia ridică mâna" este laureat al premiilor: "Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei", ediţia 2020, la secţiunea Proză, Premiul pentru Proză al revistei Ateneu, ediţia 2020 şi Premiul „Nepotu' lui Thoreau”, 2019.

"Lavinia Branişte, nume de vârf din noul val, revine cu un roman extraordinar. Cartea explorează trecutul comunist plecând de la un scenariu de film despre Zoia Ceauşescu, dar investighează şi labirinturile geografice ale României - acele zone obscure şi ambigue care apar pe hartă doar în preajma campaniilor electorale. Sonia ridică mâna pleacă în căutarea comunismului pierdut, în căutarea provinciei pierdute, în căutarea familiei pierdute, în căutarea identităţii de gen, în căutarea noilor configuraţii sociale din lumea metropolitană de azi. Este un roman melancolic şi puternic. Imersiunea lui în trecut provoacă prezentul să iasă la suprafaţă", spune Mihai Iovănel. 

Lavinia Branişte s-a născut la Brăila, în 1983, şi a studiat literatură şi limbi străine la Cluj şi Bucureşti. A scris poezie, proză şi literatură pentru copii. La Polirom i-au mai apărut volumul de proză scurtă "Escapada" (2014) şi romanul "Interior zero" (2016), care a primit premiul "Nepotu’ lui Thoreau" pentru cea mai bună carte de proză a anului 2016 şi a fost tradus în germană şi polonă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.