Romanul "Ça raconte Sarah" (Asta vorbeşte despre Sarah), de Pauline Delabroy-Allard, apărut la Editions de minuit în 2018, a fost desemnat de către studenţii de la şapte universităţi româneşti Premiul Goncourt - Alegerea României, ediţia a 6-a.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numele cărţii laureate a ediţiei 2018 a acestui proiect foarte popular printre tinerii viitori critici literari din România a fost anunţat joi,  cu ocazia unei conferinţe de presă organizate la Institutul Francez din Bucureşti.

Evenimentul a fost prezidat de Michèle Ramis, Ambasadoarea Franţei în România, şi a beneficiat de prezenţa lui Hélène Roos, Consiliera pentru Cooperare şi Acţiune culturală la Ambasada Franţei şi Directoarea Institutului Francez din România, a lui François-Henri Désérable - preşedintele de onoare al juriului din partea Franţei, laureatul Premiului Goncourt - Alegerea României 2017 pentru romanul său "Un anume domn Piekielny” - a  Simonei Sora, scriitoare şi preşedinta de onoare a juriului din partea României, a Despinei Jderu, reprezentanta juriului studenţesc, şi a Adinei Ionescu, director de comunicare şi Corporate Social Responsability, Groupe Renault România.

"Ça raconte Sarah" este o poveste de iubire neconvenţională, între două femei. "Asta o povesteşte pe Sarah, frumuseţea ei misterioasă, nasul ei ca de vultur, ochii ei ca două pietre, verzi, ba nu, nu verzi, ochii ei de o culoare insolită, ochii ei de şarpe cu ploapele căzute. Asta o povesteşte pe Sarah flacăra, Sarah pasiunea, Sarah sulful, asta povesteşte un moment precis în care chibritul se frânge, momentul precis în care capătul de lemn devine foc, în care scânteia iluminează noaptea, în care din neant izbucneşte arsura. Acel moment precis şi minuscul, o înclinare de aproape o secundă. Asta o poveteşte pe Sarah, simbolul: S", potrivit Editions de Minuit. 

"Este o poveste de dragoste totodată senzuală şi violentă. Apariţia lui Sarah în viaţa autoarei inundă prima parte a cărţii cu o energie şi o pasiune dezlănţuite, în timp ce partea a doua a romanului prezintă drama din care povestitoarea încearcă să iasă fără izbândă. Un roman curajos, o lectură care te ţine în tensiune", a motivat juriul românesc alegerea sa. Pentru această creaţie, Pauline Delabroy-Allard (născută în 1988) a primit deja Premiul "Trimis prin poştă". Acest premiu recompensează romanele de debut trimise editurilor pe această cale.

Aflat sub patronajul Academiei Goncourt, proiectul "Premiul Goncourt - Alegerea României" se organizează din 2013 şi implică studenţii facultăţilor de limba şi literatura franceză a 7 universităţi din ţară (Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sibiu şi Timişoara). Timp de două luni, aceştia citesc, analizează şi dezbat - la nivel regional şi apoi naţional, prin reprezentanţi - toate cele 15 volume din Lista Goncourt.

În cei cinci ani de existenţă, Premiul Goncourt - Alegerea României a consolidat cooperarea între universităţile participante, a contribuit la afirmarea unor voci critice noi, specializate în literatura franceză şi literaturile francofone contemporane, a crescut vizibilitatea acestora din urmă în rândul publicului tânăr şi a publicului român în general, a dinamizat cererea cititorilor în acest sens şi a catalizat interesul editurilor româneşti pentru acest tip de creaţie literară. Este de notat că toţi laureaţii celor cinci ediţii anterioare ale Premiului Goncourt - alegerea României au fost traduşi si publicaţi de mari edituri de prestigiu din România.

România a fost cea de a 5-a din cele 11 ţari care compun, în prezent, constelaţia Goncourt.

Premiul Goncourt - Alegerea României este organizat de Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din România, Lectoratul de franceză al Universităţii din Bucureşti, în colaborare cu partenerii lor strategici Agenţiei Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est şi Groupe Renault România. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.