Romanciera palestiniano-americane Susan Abulhawa a fost reţinută pe aeroportul din Tel Aviv, la sosirea în Israel, şi probabil va fi expulzată, au indicat vineri responsabili palestinieni şi israelieni, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lui Susan Abulhawa i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul israelian la aeroportul Ben Gourion din Tel Aviv, joi seară, a anunţat un purtător de cuvânt al Festivalului de literatură palestiniană "Kalimat" la care ea trebuia să participe. 

Recursul ei în faţa unui tribunal israelian, făcut vineri dimineaţă, a fost respins, ceea ce înseamnă că probabil va fi expulzată în orele ce urmează, a adăugat aceeaşi sursă. 

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Autorităţii imigraţiei israeliene, Sabine Haddad, Susan Abulhawa a fost reţinută din cauza unui incident care a avut loc în 2015, când scriitoarea a refuzat să răspundă la întrebările agenţilor de pază pe când încerca să reintre în Israel printr-un punct de trecere de la frontiera cu Iordania. 

"Intrarea sa i-a fost refuzată şi i-am comunicat că trebuie să se organizeze înainte data viitoare", a afirmat Sabine Haddad, adăugând că oricum a aterizat "fără a anunţa sosirea sa în avans". 

Potrivit purtătoarei de cuvânt, această situaţie nu este legată de susţinerea mişcării BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) care instigă la boicot economic, cultural sau ştiinţific în Israel pentru a protesta contra ocupaţiei Teritoriilor palestiniene de mai mult de 50 de ani.

În martie 2017, Parlamentul israelian a adoptat o lege controversată care permitea interzicerea intrării partizanilor mişcării BDS, inspirată din campania internaţională contra Africii de Sud înainte de finalul aparheidului. 

Susan Abulhawa, autoare a volumului "Mornings in Jenin", ar fi trebuit să participe la întâlniri la Ierusalim şi Ramallah, în Cisiordania ocupată, cu ocazia festivalului de literatură co-sponsorizat de British Council. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.