Casa familiei scriitorului Ionel Teodoreanu din Bucureşti, descrisă în scene din romanul „La Medeleni”, este scoasă la vânzare, anunţă Romania Sotheby’s International Realty.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Construită în anul 1912 într-o perioadă de înflorire economică specifică perioadei Belle Epoque, această clădire reprezintă o mărturie culturală a unei perioade remarcabile din istoria României.

Cu o istorie impresionantă, această proprietate a fost în trecut reşedinţa familiei Teodoreanu, o familie de intelectuali remarcabili, cu origini ce se întind dincolo de Revoluţia de la 1848. Având în componenţa sa atât avocaţi celebri, cât şi ingineri cu existenţe spectaculoase, familia Teodoreanu a jucat un rol esenţial în dezvoltarea culturală şi literară a României.
 
 

Destinul familiei Teodoreanu începe odată cu Alexandru T. Teodoreanu, fiu de preot şi care ajunge primar al Iaşilor, procuror şi avocat reputat. Acesta a avut trei copii - Osvald, Laurenţiu şi Alexandru. Osvald a rămas în Iaşi şi a continuat tradiţia profesiei de avocat pornită de tatăl său. Laurenţiu şi Alexandru şi-au continuat parcursul la Bucureşti. Laurenţiu Teodoreanu, unchiul prozatorului Ionel Teodoreanu, a fost directorul Uzinei electrice din Iaşi, iar din 1907 a preluat conducerea reprezentanţei Siemens din Bucureşti. Acesta a devenit primul personaj inginer din literatura română, fiind evocat de Ionel Teodoreanu în „La Medeleni” sub chipul lui Herr Direktor. În această reşedinţă a locuit şi Osvald când era în Bucureşti, iar Laurenţiu a rămas până a plecat în calitate de voluntar în armata franceză în 1915, pierzându-şi viaţa puţin înainte de încheierea războiului.

Fiecare generaţie a familiei a inclus câte un membru pe numele Alexandru, fiecare dintre aceştia având şi un rol în destinul imobilului.

Reşedinţa a fost construită de Alexandru Teodoreanu, un alt Alexandru Teodoreanu a răscumpărat imobilul care nu mai făcea parte între timp din proprietatea familiei, iar Alexandru Vasiliu a vândut proprietatea către actualul dezvoltator. Acesta este nepotul de fiică al ultimului Alexandru Teodoreanu.

Aflată în centrul Bucureştiului, clădirea se află în apropiere de parcul Grădina Icoanei. Încăperile apartamentelor dispun de tavane înalte, ferestre şi lucarne. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.